5 heerlijke ontbijtideeën voor mensen die niet van ontbijten houden
Gaan jouw nekharen recht overeind staan alleen al bij de gedachte aan een kommetje dampende havermout? Krijg jij geen hap door je keel nadat de wekker is gegaan? En word je moe van mensen die hysterisch verkondigen dat ze voor het slapengaan al uitkijken naar het ontbijt? Dan is deze lijst voor jou. Vijf ontbijtideeën waar ook de niet-ontbijter enthousiast van wordt (wedden?).
Kom je voor granen en een schep yoghurt liever je bed niet uit: niks om je voor te schamen. Zoete weeïge (waarom moet het ‘s ochtends toch zo smakeloos?) ontbijtgranen zijn niet ieders ‘kopje thee’. Als je er langer over nadenkt is het ook vreemd dat we massaal de granen, eitjes op toast, smoothies, sapjes en pannenkoeken hebben bestempeld als ‘ontbijt’.
En met we, wijzen we naar het Westen. Want kijken we verder dan onze westerse neus lang is, dan zijn er talloze hartige ontbijtgerechten met veel meer karakter. We delen een aantal van onze favoriete gerechten. Laat dit je wake up call zijn!
5 x ontbijtideeën voor de niet-ontbijter
Congee
Dit Chinese rijstgerecht houdt het midden tussen een hartige rijstepap en rijstsoep. Er zijn mensen die niet zo houden van de textuur van congee. Maar er zijn ook mensen die juist dol zijn op die textuur (kun je raden tot welke categorie wij behoren?). Congee heeft namelijk iets uitermate troostends. Als de wekker te vroeg is gegaan, is er gelukkig altijd nog congee.
De basis is een lekkere (kippen)bouillon verrijkt met gember en soms knoflook. Met de toppings kun je helemaal losgaan: bosui, chili-olie, iets krokants zoals een gefrituurd uitje of misschien een gebakken ei voor extra proteïne. Als je echt goed wakker wil worden zijn een paar sichuanpepers van harte aan te raden. Die knetteren zo lekker op je tong.
Naar recept > Culy homemade: congee met spinazie en chili-olie
Ontbijttaco’s en burrito’s
Als je brood maar saai vindt, switch dan eens naar Latijns-Amerikaans deegwaar zoals (mais)tortilla’s waarmee je de allerlekkerste taco’s en burrito’s maakt: ook voor het ontbijt!
Een klassieke breakfast burrito is vaak gevuld met roerei, avocado of guacamole, bonen met komijn én een flink pittige salsa. Nu kun je zelf bepalen wat je erin stopt, van jackfruit tot een meer Italiaans-geïnspireerde vulling met tomaat, basilicum en mozzarella. Je weet wat ze zeggen: de keuze is reuze. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze Thais geïnspireerde burrito.
Naar recept > Culy Homemade: burritos met limoenkip, kokos en sriracha
Çilbir
Çilbir (spreek uit als ‘tjulbur’) is typisch zo’n gerechtje waar je bij de eerste aanblik meteen in wil duiken. En dat mag ook: lekker door elkaar roeren die gepocheerde eieren, knoflookyoghurt en chiliboter. Liefst met een goed stuk toast en flink veel pul biber: Turkse, gedroogde chili. Biber betekent namelijk chili in het Turks, of peper maar dat is eigenlijk een foutje van Colombus, want chili en zwarte peper hebben niks met elkaar gemeen.
Dit goddelijke Turkse ontbijtgerecht stamt al uit de 15e eeuw. Lekker is het nog steeds.
Naar recept > Culy Homemade: çilbir (gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter)
Nasi Lemak
Nasi lemak wordt gezien als hét nationale gerecht van Maleisië. “Wat voor de westerlingen koffie is bij het ontbijt, is voor ons nasi lemak. Onmisbaar”, vertelde een Maleisische chef ons ooit. Het staat dus vooral bekend als een populair Maleis ontbijtje, maar het is ook zo populair omdat je het de hele dag door kunt eten.
Maar wat is het precies? Bij nasi denken we vooral aan gebakken rijst met restjes groente en vlees (hoewel ‘nasi’ gewoon ‘gekookte rijst’ betekent). Nasi lemak is toch wel even andere koek. Het bestaat uit een fleurig en geurig bordje van rijst in kokosmelk, pinda’s, ansjovis, een gekookt ei, komkommer en sambal. Tof is dat het helemaal niet zo moeilijk is om te maken en dat je het dus prima thuis kunt bereiden. Wil je een goed recept voor huis, check dan deze video.
Upma
Upma. We krijgen er een beetje een Uma Thurman gevoel van. Alleen is Uma een stukje sexier dan het Indiase ontbijtgerecht wat grotendeels bestaat uit griesmeel met in ghee gefruite specerijen. Klinkt eigenlijk ook best sexy toch? Qua specerijen zijn het bekende Zuid-Indiase smaakmakers: mosterdzaadjes, komijnzaadjes, verse gember, chili en verse kerrieblaadjes. Na het fruiten van de specerijen kook je de griesmeel samen met verschillende groenten zoals wortels en erwten en serveer je het gerecht met een chutney. En ja, soms is dat gewoon een ordinaire ketchup. Voor het ontbijt willen we immers geen uren kokkerellen.
Het is lastig om je voor te stellen wat upma is als je het nog nooit gegeten hebt, want zoals Madhur Jaffrey (de beroemde Indiase receptschrijver) schrijft, heeft ‘The Western world no real equivalent for upma’. Jaffrey zegt dat je upma het beste kunt vergelijken met een minder natte risotto, waarbij de basis een graan is: sooji (griesmeel) of poho (platte rijst).
Nu kunnen we je vertellen dat upma meer een concept dan een gerecht is. Of zoals Brinda Ayer van Food52 het zo leuk verwoordt: upma is een ‘state of mind’. Je kunt die granen namelijk net zo goed vervangen door…. seviya (vermicelli), pori (gepofte rijst), spaghetti (beetje vreemd), brood (dat doet Ayer het allerliefste) of maak het met havermout! Hoewel de klassieker onovertroffen blijft. Dus als je een upma nieuweling bent, begin met de gries uit het keukenkastje van je moeder.
Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Culy