Redactie
Redactie Food 19 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

7 zonnige gerechten om het warme lenteweer te vieren

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week gaan we voor zonnige wintergerechten die flirten met de lente. We draaien de citrusknop omhoog, maken het ietsjes lichter en zonniger, zonder comfort (en gemak) uit het oog te verliezen.

Vegetarische rijstsalade met linzen

Deze frisse vegetarische rijstsalade met linzen en witlof is de ideale manier om de week te starten. Een meatless monday topper die de volgende dag eigenlijk nóg lekkerder is als lunch, want dan zijn de smaken beter ingetrokken in de rijst. En omdat witlof een wat steviger blad is, zal deze salade niet zo snel verleppen. Tip: dit is de perfecte picknicksalade om buiten te eten. Lekker met je vork prikken in de beginnende lentezon!

> Naar recept: Vegetarische rijstsalade met linzen en witlof

Empanadas

Gehakt, deeg, en chili: do we need to say more? Deze Zuid-Amerikaanse snack tover je makkelijk om in een vullend hoofdgerecht. We gebruiken kant-en-klaar bladerdeeg: da’s makkelijk en werkt prima voor deze empanadas. Serveer er een knapperige coleslaw bij, zoals deze. Maak wat pickles, een beetje guacamole en olé: fiesta op dinsdag!

> Naar recept: Culy Homemade: empanadas met gehakt en kip

Cacio e pepe

Letterlijk ‘kaas en peper’, deze cacio e pepe lasagne is een gestapeld ornament van rijkdom. Vergelijk het met mac and cheese, alleen dan eleganter én smaakvoller dankzij de verse zwarte peper. Dit comfort is alles wat je wil op een woensdag. Schijnt de zon buiten? Serveer er een pittige rucolasalade naast met radijsjes, iets teveel citroensap en extra vierge olijfolie. Dat ‘snijdt’ zo lekker door de romigheid van deze lasagne. Hadden we al gezegd dat-ie ook nog eens super easy is om te maken?

> Naar recept: Culy Homemade: cacio e pepe lasagne

Zalm met venkel en harissa

Prachtig roze zalmvlokken die uit elkaar vallen onder een krokante korst met felrode harissa. Wij gaan een beetje kwijlen van deze foto, sorry, maar zeg nou zelf: dit ziet er toch waanzinnig lekker uit! Het recept komt uit ‘Kook dit boek’ van Molly Baz, de ex-Bon Appétit receptontwikkelaar en testkok die bekend werd met haar Ceasar salads, die zij liefkozend “Cea Sal” heeft gedoopt. Haar recepten zijn al-tijd raak en daarom zijn wij ook zo blij dat we dit recept met jou kunnen delen. Een echte favoriet van de Culy-redactie.


> Naar recept: Zalm met krokante korst, geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel & harissa

Turkse pizza

Deze ‘Turkse’ pizza is uiterst geschikt voor als je jezelf even goed wil verwennen. Zie ‘m als een verfijnde versie van de Turkse pizza die je als streetfood koopt. Op een knapperige Italiaanse pizzabodem, met een lading sumak-uien en verse peterselie.

> Naar recept: Culy Homemade: ‘Turkse’ pizza met lamsgehakt, sumak-uien en yoghurt

Hartige tarte

De zoete tarte kennen we, maar heb je je al een keer aan de hartige tarte gewaagd? Misschien is vandaag de dag! Tijd om de mouwen op te stropen, de prei te wassen, grapefruits te fileren en een deegje te maken (of kopen natuurlijk). De miso geeft deze tarte tatin een ongekende umami smaak die we nauwelijks kunnen beschrijven. Combineer die smaak subtiel met karamel, prei, lichtzure grapefruit en een knapperige korst, dan krijg je deze tarte tatin 5.0. Lekker met een dot crème fraîche.

> Naar recept: Culy Homemade: tarte tatin met misokaramel, prei en grapefruit

Vegan noodles

Noodles passen bij de grillen van het weer: zowel bij regen als zonneschijn smaken ze wonderfijn! Vooral deze vegan noodles. Ze zijn om je bord bij af te likken zo lekker. Dat komt door die geweldig aromatische olie van lente-ui (scallion oil) die we erbij maken. Klusje van niks en een echte (vegan!) smaakbom. We toppen ons bordje noodles af met sticky aubergine uit de wok.

> Naar recept: Culy Homemade: vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Culy

Fris en fruitig: dit recept voor citroen kwarktaart is perfect voor zonnige dagen