De ramadan is begonnen: alles wat je wil weten om moslims in je omgeving te supporten
De Ramadan is wereldwijd begonnen. Een belangrijke maand (het wordt ook wel de heilige maand genoemd) voor moslims, waarin onder andere verdraagzaamheid en zelfdiscipline centraal staan. Zo’n miljoen mensen in Nederland doen mee. Grote kans dat jij ook mensen kent die de hele maand gaan vasten. Naast het niet eten en drinken overdag, wat weet je eigenlijk over de islamitische vastenmaand?
Meer leren over de ramadan en wil je je vriendinnen supporten deze maand? Wij zetten alles op een rij!
Ramadan
Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Het is de maand waarin de profeer Mohammed zijn eerste openbaring kreeg van de aartsengel Gabriël. Sindsdien wordt de maand ramadan gebruikt door moslims om zich te bezinnen op hun geloof. Deze maand wordt gekenmerkt door dagelijks vasten (geen eten en drinken overdag), het geven van naastenliefde, geduld en verbinding met het geloof.
1. Wanneer is ramadan?
De ramadan vindt ieder jaar plaats in de negende maand van de islamitische kalender. De islamitische kalender is gebaseerd op de maan, waardoor de data van elke maand – en dus ook de ramadan – ieder jaar verschilt. Dit jaar vindt de ramadan plaats van 13 april tot en met 12 mei.
2. Wie doen mee?
In Nederland doen zo’n miljoen mensen mee aan de ramadan. Voor moslims is het de heilige maand. Elke gezonde, volwassen moslimman is verplicht om te vasten. Vrouwen in principe ook, tenzij ze menstrueren of postnatale bloedingen hebben.
Mensen die geestelijk niet gezond zijn, minderjarigen, zwangeren (die bang zijn dat hun ongeboren kind schade kan ondervinden), ouderen en zieken, mensen die denken dat vasten hen kan schaden óf degene die onder zware omstandigheden werken, zijn niet verplicht. Dat laat alleen nog maar meer zien dat de ramadan absoluut geen straf is, of onveilig of een streng dieet.
3. Waarom vasten?
Vasten is een van de vijf zuilen van de islam en vindt plaats in de ramadan maand. Er wordt verwacht dat iedereen die in staat is mee te doen, dat ook doet. Volgens de islam ben je verplicht te vasten als je moslim bent, ‘Aql (verstand) hebt en de pubertijd hebt bereikt.
En hoewel het niet eten drinken natuurlijk overdag centraal staan bij het vasten, is het ook veel meer dan dat. Moslims onthouden zich deze gehele maand van eten, drinken, seks, bevrediging en óók roddelen en ongeduld. Dat alles om een beter mens te worden (voor zichzelf, voor anderen) en te waarderen wat ze allemaal al hebben.
Normaal gesproken is het vasten een belangrijk onderdeel van de community, waar ze veel bij elkaar komen. Om die reden kan de ramadan nu heel anders worden ervaren door de coronacrisis, des te belangrijker dat jij weet hoe je moslims in je omgeving kan supporten.
3. Hoe werkt het vasten tijdens de ramadan?
Waarschijnlijk weet je wel dat er tijdens de ramadan niet gegeten en gedronken (nope, ook geen water) wordt overdag. Het onthouden van dit soort zaken begint ongeveer een uur voor zonsopgang (dus niet mét zonsopgang) en eindigt met zonsondergang, dat is ongeveer 15 uur.
4. Wat kan je doen om moslims in je omgeving te supporten?
Of je nou een vriendin hebt die met de ramadan meedoet, of je hebt gehoord dat een collega aan het vasten is: het is fijn om te weten wat je kan doen om diegene te supporten. Stap één heb je eigenlijk al gedaan door al het bovenstaande te lezen, verder is het in deze tijd belangrijker dan ooit om af en toe bij elkaar in te checken – ook als je niet meedoet aan de ramadan natuurlijk, maar juist tijdens de ramadan kan een eenzaam en geïsoleerd gevoel optreden.
Daarnaast kan je iemand een fijne ramadan wensen, dat kan je natuurlijk in het Nederlands doen, maar “Ramadan Mubarak” en “Ramadan Kareem” zijn ook manieren om dat te wensen. Oh, en wat ook vaak wordt gedacht, is dat eten in het bijzijn van moslims die aan de ramadan doen onwenselijk is, maar dat is (over het algemeen) niet het geval. En anders kan je het altijd vragen, natuurlijk.