Ben jij onhandig? Dit is de enige verklaring én oplossing
Ahum. Liep je net weer tegen een deurpost aan? Of gooide je je glas weer om? De één is onhandig en de ander niet. Maar hoe komt dat eigenlijk? Je vrienden zijn het inmiddels wel gewend. Jij bent de onhandige van het stel. Als jij in de buurt bent is een glas rode wijn niet veilig, en je eigen voeten ook niet. Het lijkt alsof jij altijd en overal de ‘gave’ hebt om dingen om te gooien, ergens tegenaan te lopen, iets niet te zien of om te struikelen over je eigen voeten. Oeps. Sta je weer met een knalrood hoofd van schaamte tegenover de rest. Waarom heb jij dit nou altijd? Zucht.
Gelukkig is er onderzoek gedaan en is er een verklaring gevonden. Wetenschappers van de Universiteit van Delaware hebben studenten atleten onderzocht. 80 onhandige atleten werden vergeleken met 80 handige atleten. De studenten beoefenden verschillende sporten en kwamen van verschillende universiteiten.
De verklaring
De student atleten die onhandig waren bleken een lagere reactiesnelheid te hebben en een lagere verwerkingssnelheid dan de handige studenten. Ook scoorden ze lager op visueel en verbaal geheugen. Hierdoor ontstaat er af en toe een error in je coördinatie als je iets fysieks doet. Het is een moment waarop je wordt afgeleid. Vervolgens wordt bewust of onbewust de communicatie tussen je hersenen en je spieren onderbroken. En dat zorgt ervoor dat je lichaam iets doet wat niet hoort. Bijvoorbeeld tegen een tafel aanlopen.
Door deze error kun je namelijk je volgende stap niet goed incalculeren. Hierdoor struikel je over je eigen voeten, stoot je een glas om of gaat er iets anders mis. Je route is nog niet uitgestippeld door de error. Normaal gesproken zou er allang bedacht zijn dat je niet tegen de deurpost op moet lopen, alleen nu niet en daardoor loop je er daadwerkelijk tegenaan.
Kan ik onhandigheid tegengaan?
Slecht nieuws: ben jij af en toe een kluns? Dan ben je er waarschijnlijk mee geboren. Goed nieuws: hoe kom je er vanaf? Bestaat er wel een oplossing? Ja, je kunt er zeker voor zorgen dat het minder wordt. Helemaal weg gaat het waarschijnlijk nooit, iedereen doet wel eens onhandig namelijk. Mocht je je enorm irriteren aan je eigen onhandigheid, zorg dat je oog-hand en oog-voeding coördinatie wordt verbeterd. Dit kun je bereiken door verschillende oefeningen te doen.
En verder, laat je ogen controleren en doe oefeningen om je balans, kracht en evenwicht te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan yoga. Succes.