Heb jij ook zo’n ‘bleh’ gevoel door de lockdown? Je bent niet de enige-en het heeft een naam
Sinds vorig jaar maart staan veel dingen in ons leven stil door corona. Heel normaal dus dat we ons een beetje bleh voelen en niet overal meer zin in hebben. Spring jij ook niet meer super vrolijk je bed uit ’s morgens omdat je gewoon geen zin hebt in de dag die voor je ligt? Dat heeft een naam- namelijk languishing- en het is heel normaal om er last van te hebben.
Het is geen burn-out. Het is geen depressie. Het is het allemaal net niet.
Dit is het bleh gevoel dat je ervaart door de lockdown
Alle dagen lijken hetzelfde, je hebt geen plannen waar je blij van wordt en je hebt niks om naar uit te kijken. Al meer dan een jaar is dat hoe ons leven eruitziet door de corona pandemie. Heel logisch dus dat je je een beetje bleh voelt.
Maar wat is het precies wanneer je al langere tijd in zo’n bleh-sleur zit? Het is geen burn-out, maar het is ook geen depressie want zo heftig is het nou ook weer niet. Het is gewoon bleh.
Languishing
Dit bleh-gevoel heeft een naam, namelijk languishing. Je hebt nergens zin in, maar verveelt je tegelijkertijd ook enorm. In het Nederlands zouden we het ook wel wegkwijnen noemen. De motivatie is ver te zoeken, omdat alle dagen op elkaar lijken. Wat maakt het dan uit als je iets morgen doet zodat je vandaag in bed kan blijven liggen?
Hoe langer de pandemie duurt, hoe meer mensen last krijgen van psychische klachten. Toen de crisis vorig jaar begon, voelde we allemaal een soort acuut gevoel van gevaar. Na een jaar (en meer kennis over het virus) is dat gevoel wel gaan liggen.
Dit gevoel heeft plaatsgemaakt voor languishing. De maatregelen gaan te lang door, je hebt geen perspectief of lange termijn plannen en elke dag voelt als fietsen met tegenwind. Geen hoogte- of dieptepunten. Alles voelt een beetje vlak en meh.
Wat kun je ertegen doen?
Het belangrijkste is om jezelf bezig te houden als je dit gevoel herkent. Begin met kleine doelen stellen voor jezelf elke dag, al is het een boek lezen of een intensieve serie kijken. Hou je hersenen actief en probeer taken te vinden waarbij je in een soort ‘flow’ komt en de tijd vergeet.
Daarnaast zou je ook een positiviteits-lijstje kunnen maken met dingen waar je dankbaar voor bent of die wel leuk zijn in je dagelijkse leven. Zo train je je hersenen om naar het positieve te kijken en trek je jezelf uit die sleur.
Enne, het is bijna zomer. Hopelijk zorgen dat zonnetje en die warme temperaturen dus snel voor een beter gevoel. 😉