5 communicatiemissers die we allemaal wel eens maken en makkelijk kunnen voorkomen
Hij reageert niet op je appje maar de vinkjes zijn wel blauw of jij vergeet per ongeluk te appen dat je veilig en wel in bed ligt. Herkenbaar? Miscommunicatie komt in elke relatie (wel eens) voor. Communiceren met je partner is de sleutel tot succes, maar er zijn dus ook een aantal dingen die je vooral niét moet doen als het daarop aankomt.
Overal lees je hoe je zo goed mogelijk kunt communiceren met je partner. Een en al positiviteit zou je zeggen, maar het is ook goed om te weten welke fouten we al gauw over het hoofd zien en daarvoor te waken.
Communiceren met je partner
Een communicatiemisser is al gauw gemaakt en af en toe kan dat natuurlijk gebeuren, maar het moet geen ‘ding’ worden tussen jullie twee. Daarom, speciaal voor jou een rijtje van problemen zodat je ze vroegtijdig kunt voorkomen. Winnen.
1. Het nooit oneens zijn met je lover
Natuurlijk is het fijn als jullie op één lijn liggen, maar het is nou eenmaal niet mogelijk dat jullie het altijd over alles eens zijn. Juist die gesprekken moet je niet uit de weg gaan. Hierdoor leer je op een volwassen manier met elkaar over dingen praten zonder dat dat hoeft te betekenen dat je er ruzie over krijgt.
Ook kan het zo zijn dat als de een altijd toegeeft aan de ander (we kennen allemaal de situatie wel dat je lover vraagt waar je wilt gaan eten en je zegt ‘het maakt niet uit’ maar het maakt wel degelijk uit) er een situatie ontstaat waarin je over elkaar heenloopt. Als dit gebeurt: error en reset.
2. Doelen en verwachtingen niet meer uitspreken naar elkaar
In het begin van je relatie delen jullie al je dromen met elkaar, ook in de hoop natuurlijk dat jullie samen aan een toekomst kunnen werken. Dat kan om hele grote dingen gaan zoals trouwplannen, maar ook om kleine dingen en persoonlijke ambities op je werk.
Na verloop van tijd hebben sommige koppels de neiging deze doelen, maar ook verwachtingen daarin van de ander, niet meer met elkaar te delen. Je gaat er ten slotte vanuit dat je je partner kent en andersom hij of zij jou ook. Toch is het heel belangrijk over jullie verwachtingen en ambities te blijven praten want deze kunnen op elk moment in je leven veranderen. Voorkom miscommunicatie hierover door me elkaar het gesprek aan te blijven gaan.
3. Aannames doen die verkeerd zijn
Mensen hebben heel erg de neiging om voor iemand anders in te vullen wat hij of zij denkt. Niet alleen bij je partner, maar ook bij collega’s en binnen andere relaties met personen. Je doet dit vaak onbewust en het kan ertoe leiden dat je er vanuit gaat dat je partner boos wordt als je iets zegt en om dat te voorkomen zeg je het maar niet.
Probeer altijd te voorkomen dat je deze aannames doet voor iemand anders. Het is aan je partner om daarop te reageren en het kan je nog wel eens verrassen hoe anders dat kan zijn dan jij in gedachten had.
4. Alles willen vertellen en delen met je partner
Dingen geheimhouden is het andere uiterste, maar je hoeft niet alles te delen met je lover, hoewel de intentie ongetwijfeld hartstikke lief is. Als er iets niet goed gaat in je relatie is dat natuurlijk goed om te bespreken maar als het om hele kleine (onnodige) dingen gaat die je irriteren, kun je dat in sommige gevallen beter voor je houden.
5. Ongeïnteresseerd overkomen in gesprekken
Je hebt jezelf er ongetwijfeld wel eens op betrapt, je rolt met je ogen of slaakt een diepe zucht als je partner weer over een lange werkdag aan het zeiken is. Hoewel je natuurlijk niet elk moment op ‘zware’ gesprekken zit te wachten van de ander, is het niet netjes dat te laten merken.
Probeer het anders aan te pakken door bijvoorbeeld te zeggen ‘Goh, ik merk dat je last hebt van je lange werkdagen, zullen we het er op een goed moment eens samen over hebben of kun je het proberen nu los te laten?’. Je laat daardoor merken dat je wel degelijk geïnteresseerd bent maar dat het op dit moment even te veel is.