Een Deja vu momentje: wat is het eigenlijk? En waarom krijgen we het?
Heb jij dat ook weleens gehad? Dat iemand iets zegt of doet en je heel sterk het gevoel krijgt dat dat al eens gebeurd is? Ja, herkenbaar. Zo’n Deja vu moment hebben we allemaal weleens, maar waardoor komt het eigenlijk? Wij leggen het je uit.
Nee, het is geen herinnering uit een vorig leven, helaas.
Wat is Deja vu nou precies?
Heb jij weleens last van een Deja vu, en heb je je altijd al afgevraagd wat het nou precies is? We got you. Het is helaas geen herinnering uit een vorig leven (hoe vet zou dat zijn?!), en ook geen kortsluiting in je hersenen zoals lang gedacht werd. Maar wat is het dan wel?
Valse herinnering
Er is twee jaar geleden onderzoek gedaan door Britse Neurowetenschappers van de University of St. Andrews. HLN.be schrijft dat tijdens dit onderzoek mensen een lijst met woorden te zien kregen rondom een onderwerp. Bijvoorbeeld bed en kussen, maar het woord slapen lieten ze expres weg.
Daarna werd aan de testgroep gevraagd of ze het woord slapen hadden gezien, waarop ze overtuigd ja antwoordden. De wetenschappers hadden dus met die lijst woorden een soort valse herinnering gecreëerd bij de testgroep. Dit geeft hetzelfde gevoel als een Deja vu.
Hersenen
Tijdens dit onderzoek zijn de hersenen van de testgroep in de gaten gehouden. En wat bleek nou? Er was geen activiteit in het gedeelte van de hersenen dat over het geheugen gaat. Als een Deja vu echt een herinnering zou zijn, dan zouden de hersenen daarin actief moeten zijn geweest.
De hersenen waren wel actief in het gedeelte dat gaat over beslissingen maken en problemen oplossen. Gek toch?
Wat is een Deja vu?
Volgens de onderzoekers heeft een Deja vu niks te maken met je geheugen. Tijdens het hebben van zo’n momentje gaan je hersenen opzoek naar herinneringen die er niet zijn. Hierdoor raak je simpelweg even in de war, wat logisch is, en dit ervaar je als herinnering.
Of het hebben van Deja vu’s iets zegt over de kwaliteit van je hersenen en het functioneren ervan, is nog niet bekend. Daar komen we in de toekomst hopelijk vanzelf achter. 😉