Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Love & Seks 18 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Veel mensen maken zich schuldig aan een delusionship – maar wat is het?

Als we even door TikTok scrollen, zien we de term delusionship regelmatig voorbijkomen. Merk je dat je na een klein beetje aandacht, een leuk gesprek of een knipoog van je crush je fantasie al in de vrije loop laat? Fantaseer je stiekem over een relatie met iemand die je nauwelijks kent? En heb je hoofd al een hele toekomst gepland samen? Dan maak jij je waarschijnlijk schuldig aan een delusionship.

Delusionship

Wat is een delusionship nou precies? De vertaling van delusion: waanvoorstelling, geeft al een hele hoop weg. Bij een delushionship romantiseer jij een heel leven met iemand, waarmee je misschien nog niet eens mee op date bent geweest. Je vindt de aandacht of het idee van iemand heel erg leuk, maar je weet niet of je die persoon zelf ook echt leuk vindt. Het idee van een relatie klinkt voor jou gewoon heel aantrekkelijk. Hierdoor bouw je een eigen fantasie om iemand heen, waardoor het in jouw ogen perfect is. Een delusionship is dus eigenlijk de speelse, denkbeeldige relatie die je in je hoofd met iemand hebt zonder dat je écht weet of iemand goed bij je past.

Denkbeeldige relatie

Je kunt met iedereen een delusionship opbouwen, althans in je hoofd, want het is dus denkbeeldig. Het kan iemand zijn met wie je soms flirt tijdens een avondje stappen, iemand waarmee je pas een date hebt gehad of de knappe overbuurman bij wie jij stiekem af en toe de tuin in loopt te gluren. Meestal zijn delusionships onschadelijk en het kan ook erg leuk zijn. Met een beetje fantasie doe je tenslotte geen vlieg kwaad.

Een delusionship is volgens Lucille McCart, de communicatie directeur van dating-app Bumble, eigenlijk een andere vorm van verliefdheid. ”Het is een geïdealiseerde of hypergeromantiseerde verliefdheid die je hebt op iemand met wie je geen relatie hebt. Het is vergelijkbaar met een verliefdheid, behalve dat je een stap verder gaat door je leven met hen, of hun persoonlijkheidskenmerken, te idealiseren voordat je daadwerkelijk de echte, authentieke versie van hen leert kennen – en dat is waar waanzin een rol speelt.”

Een denkbeeldige relatie is minder eng

Vrouwen hebben vaak eerder een delusionship dan mannen. Ze hebben het gevoel dat het zetten van de eerste stap in het daten een stigma met zich meebrengt. Volgens een rapport van Bumble heeft 41 procent van de vrouwen zich zorgen gemaakt om wanhopig over te komen, ook maakt 25 procent van de vrouwen zich zorgen omdat ze graag openlijk een serieuze relatie willen. Dit betekent dat een denkbeeldige relatie voor veel vrouwen een stuk minder eng is dan daadwerkelijk handelen naar hun emoties.

Toxic

Voor als je dacht dat een crush en een delusionship hetzelfde waren heb je het mis. Er is namelijk een wel degelijk verschil. Een crush is iets leuks en flirterigs, maar het kan zijn dat je hier nooit echt naar zou handelen. Terwijl je bij een delusionship er op een gegeven moment in kan gaan geloven dat iets echt is, waardoor je uiteindelijk jezelf zult teleurstellen. Als de scheidingslijn tussen fantasie en werkelijkheid vervaagt, maak je het namelijk erg moeilijk voor jezelf. Het kan dan zelfs een klein beetje op een obsessie gaan lijken. Je kan teleurgesteld worden als iemand zijn persoonlijkheid niet daadwerkelijk is zoals je het in je hoofd had bedacht of als het blijkt dat diegene geen interesse in je heeft.

Je kunt beter je romantische energie in situaties steken waarbij de interesse wederzijds is. Als je denkbeeldige liefde je ervan weerhoudt om met andere mensen te daten begint het een klein beetje toxic te worden. Je delusionship zou je geluk, zelfrespect en zelfvertrouwen niet in de weg moeten staan. Als dit wel het geval is, wordt het tijd om afscheid te nemen van je denkbeeldige relatie.

Met deze originele en leuke vaderdagcadeaus zet jij je paps echt in het zonnetje