Dit weekend gaat de klok weer een uurtje vooruit! Waarom bestaat ‘zomertijd’ eigenlijk?
Dit weekend is het weer zo ver.. de zomertijd gaat in! Dagen worden langer, yay! De zomertijd is een periode waarin de klok een uur vooruit wordt gezet, waardoor de dagen langer lijken. Het wordt vaak geassocieerd met de zomermaanden, vandaar de naam. De vraag waarom we zomertijd hebben, is echter niet zo eenvoudig te beantwoorden, maar we gaan het toch proberen.
Waarom hebben we eigenlijk zomertijd?
De oorsprong van zomertijd gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1916 voerde Duitsland als eerste land zomertijd in als een manier om energie te besparen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door het uur tijdsverschil zou men minder verlichting nodig hebben en dus minder energie verbruiken. Andere landen volgden al snel, waaronder de Verenigde Staten in 1918. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zomertijd opnieuw ingevoerd als een manier om energie te besparen. Na de oorlog schafte de meeste landen zomertijd echter weer af. Pas in de jaren 70 werd zomertijd opnieuw ingevoerd in veel landen, waaronder Nederland. En nu dus nog steeds..
Gezellig borrelen, feesten en lang in de zon zitten
Tegenwoordig wordt zomertijd vaak geassocieerd met het verlengen van de daglichtperiode in de zomermaanden, zodat mensen meer tijd hebben om van het daglicht te genieten en activiteiten te ondernemen. Hoewel dit een van de voordelen van zomertijd is, zijn er helaas ook een aantal nadelen. Een van de grootste nadelen van zomertijd is dat het kan leiden tot verstoring van ons ritme. Ons lichaam is gewend aan een bepaald patroon van licht en donker, en wanneer dit patroon wordt verstoord door een verandering in de klok, kan dit leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Niet heel erg lekker dus.
Ondanks deze nadelen wordt zomertijd nog steeds door veel landen toegepast. Sommige landen hebben echter besloten om zomertijd af te schaffen, zoals Rusland in 2014 en de staat Arizona in de Verenigde Staten.
De zomertijd werd dus oorspronkelijk ingevoerd als een manier om energie te besparen tijdens oorlogstijd en is later voortgezet als een manier om de daglichtperiode in de zomermaanden te verlengen.
Hoe zit dat in de toekomst?
Of het voor altijd blijft? Dat weten we niet. Maar voor nu kunnen we komende tijd weer lekker genieten van die extra uurtjes licht in de avond. Laat de zomer maar komen!
In een sleur door je 9-tot-5 baan? Met deze tips haal je meer plezier uit je werkdag