Een nachtmerrie gehad? Dan wil je deze 9 bizarre feiten echt weten
We hebben allemaal wel eens dat we badend in het zweet wakker worden door een afgrijselijke nachtmerrie. Of je nou achterna werd gezeten, iemand je negeerde of je tanden eruit vielen, we hebben ze allemaal een keer gehad. Maar wat zijn nou de feiten? Some of them zijn behoorlijk bizar…
1. Mensen in je nachtmerrie ken je állemaal
Nou, een soort van. Je korte geheugen wordt in je dromen namelijk je lange geheugen. Het gaat niet alleen om de mensen die je écht kent. Het kunnen ook mensen uit films zijn, een man of vrouw die bij je in de buurt woont en je misschien één keer hebt gezien en allang weer bent vergeten. Maar volgens klinisch psycholoog Breus ken je ze allemaal érgens van.
2. Nachtmerries zijn vaak ontzettend random
Nachtmerries ontstaan door herinneringen, indrukken en emoties. Maar dat wil niet zeggen dat je logische dingen droomt. Misschien heb je wel een nachtmerrie gehad over dat je ontvoerd werd door een random iemand, op een gekke plek was of ineens de tante van je buurmeisje een rol speelde. Volgens klinisch psycholoog Breus is het zo random omdat je nachtmerrie een mix van álle indrukken, emoties en herinneringen zijn.
3. Soms is de nachtmerrie alleen in jouw hoofd eng
Het kan opeens ontzettend eng zijn dat je ex doodgewoon op je bank zit in je droom. Terwijl als je er goed naar kijkt het helemaal geen enge situatie zou zijn voor een ander. Dat komt doordat jij een negatieve associatie hebt met je ex en het daardoor een nachtmerrie is en niet per se omdat hij het is.
4. Zelfs na een nachtmerrie kan je nog doodsbang zijn
En dat is doodgewoon volgens Breus. Het komt namelijk doordat negatieve beelden beter worden onthouden door de mens. Gek is het ook niet dat jij bij het denken aan een nachtmerrie van jaren geleden nog steeds de kriebels krijgt. En hoe meer je er aan denkt, hoe groter de kans is dat ´ie terugkomt. Daarom hebben veel mensen soortgelijke nachtmerries naderhand.
5. Nachtmerries zijn ergens goed voor
Je zou het niet denken, maar het is wel zo. Volgens expert Bagel zorgen nachtmerries ervoor dat het creatieve deel in je hersenen activeert. Denk maar eens na over al die nachtmerries met de meest bizarre buitenaardse dingen. Of het feit dat je opeens een taal vloeiend sprak die nog niet bestond. Het is allemaal creativiteit.
6. Een nachtmerrie is géén voorspelling van iets
Misschien droom je wel eens over een terroristische aanslag, het verliezen van een dierbare of dat je partner vreemdgaat. We zijn dan geneigd om te denken dat het een betekenis heeft en zijn zelfs bang dat onze nachtmerrie uitkomt. Maar volgens Breus is het absoluut geen voorspelling. Het heeft eerder te maken met een angst die je hebt of een trauma wat je ooit hebt opgelogen. Klinkt best logisch toch?
7. Stress kan nachtmerries uitlokken
Misschien is het je wel eens opgevallen dat als je je druk maakt dat je niet op tijd bent voor je examen de volgende dag, je vervolgens droomt dat je daar of ergens anders te laat komt. Dit komt doordat je stress in je lijf hebt en het via een nachtmerrie alvast er uit komt.
8. ´Nightmare Disorder bestaat écht´
En dat is pas écht een nachtmerrie. Er wordt pas over een Nightmare Disorder gesproken als je ´s nachts meerdere keren wakker wordt door een nachmerrie. En dan uiteraard ook meerdere keren per week en een lange periode. Gelukkig is er volgens Breus wel iets aan te doen. Herkenbaar? Laat jezelf dan verlossen van je nachtmerries bij een slaapspecialist.
9. Jonge vrouwen hebben er meer dan jonge mannen
En daarom is het niet meer dan terecht dat je daarom áltijd je boyfriend wakker maakt als je een nachtmerrie hebt gehad.