Redactie
Redactie Love & Seks 26 jan 2024
Leestijd: 6 minuten

Wist je dit? Volgens de wetenschap schuilt er in elke vrouw een minnares

Waarom gaan vrouwen vreemd? Om dezelfde reden waarom mannen vreemdgaan, zo blijkt. Wetenschappers geloofden zo lang dat overspel vooral het terrein was van mannen, dat onderzoek naar overspelige vrouwen pas heel laat op gang kwam. En wat blijkt? Vrouwen zijn geen haar beter dan mannen. In elke vrouw schuilt een minnares.

De uitspraak It takes two to tango  slaat natuurlijk ook gewoon op vreemdgaan. Want als een man met een andere vrouw vreemgaat, dan is daar een vrouw voor nodig. En die vrouwen zijn er. Want ook vrouwen zwichten voor smsjes van een collega, een e-mail van een oude jeugdliefde en voor je het weet zit je drie uur te zoenen achter in een duister café in het diepste geheim.

Vrouwen die vreemdgaan

Waarom gaan die vrouwen dan vreemd? Het antwoord is simpel. Om dezelfde reden als mannen. Omdat ze geen weerstand kunnen bieden aan de seksuele aantrekkingskracht van een ander. Een verleidelijke blik, een grap of een hand op een schouder kan al genoeg zijn om iemand te verleiden.

Ook als die ‘iemand’ getrouwd is en thuis kinderen heeft. Overspel is – het woord zegt het al – een spel. Een gevaarlijk spel, maar juist het gevaar zorgt ervoor dat je lichaam allemaal stofjes gaat aanmaken waardoor je opgewonden wordt: endorfine, dopamine en fenylethylamine.

Harddrugs

Deze liefdeshormonen werken als een harddrug. De wereld ziet er zonnig uit en je voelt je geweldig. Het is een verslavend gevoel en door het verboden karakter van de geheime liefde worden er zelfs nog meer liefdeshormonen aangemaakt.

De toegenomen hoeveelheid dopamine versterkt de seksdrift en seks leidt weer tot de aanmaak van nog meer dopamine. Geen wonder dat het zo moeilijk is om weerstand te bieden tegen verliefdheid.

Verslaafd aan liefde?

Gaan vrouwen dan net als mannen gewoon vreemd omdat ze verslaafd raken aan de liefde? Nee. De prettige bijwerkingen van al die liefdeshormonen is niet de reden waarom vrouwen vreemdgaan. Vaak ligt er een behoefte aan contact aan ten grondslag. De behoefte om door iemand gezien en gehoord te worden.Of de behoefte aan spanning en verandering.

Onderzoek naar vreemdgaan

De meest betrouwbare gegevens over vrouwen en minnaars zijn afkomstig van grootschalige, langlopende onderzoeken. Uit Scandinavisch onderzoek blijkt dat ongeveer 16 procent van de mensen – iets meer mannen dan vrouwen – op dit moment een buitenechtelijke relatie heeft.

Dat betekent dat als u tijdens een klein verjaardagsfeest om u heen kijkt, er van de vijfentwintig aanwezigen vier vreemd gaan. Opvallend is dat de onderzoekers geen verband vonden tussen vreemd gaan en geluk thuis. Even veel vreemdgangers waren thuis gelukkig of ongelukkig. Dat er iets meer mannen vreemdgingen ligt volgens de onderzoekers aan het feit dat mannen door hun vaak langere werkuren meer contact met andere mensen buiten de deur hebben.

Waarom denken we dat mannen vaker vreemdgaan?

Ook uit andere onderzoeken – uit Amerika en Frankrijk – blijkt dat vrouwen bijna net zo vaak vreemd gaan als mannen. Waar komt dan het hardnekkige misverstand vandaan dat het de mannen zijn die in de liefde niet te vertrouwen zijn?

Dat heeft deels te maken met het feit dat vrouwen heel lang binnenshuis werkten en domweg niet in aanraking kwamen met potentiële geliefden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat overspel in vroegere tijden veel vaker voorkwam bij vrouwen uit de hogere sociaal-economische klasse.

Zij konden zich vaak makkelijker buitenshuis bewegen dan vrouwen uit de laagste sociaal-economische klassen. Overal waar vrouwen meer gaan werken, of meer mogelijke minnaars of minnaressen tegenkomen, is een toename van ontrouw, zo blijkt.

Hoewel vrouwen bijna even vaak vreemdgaan als mannen, laat onderzoek onder twintigers echter zien dat overspelige vrouwen dan nog in de minderheid zijn. De verklaring daarvoor is dat vrouwen heel lang geloven in de romantische liefde.

Dat er maar één grote liefde is en dat het een kwestie van wachten is tot je die ontmoet. Mannen zijn wat dat betreft misschien wat realistischer en gaan gewoon hun hele leven vreemd.

Goede nieuws

Tot zo ver het slechte nieuws. Het goed nieuws is dat slechts de helft van de mensen vreemd gaat en dat gebeurt ook niet aan de lopende band. Psychologie Magazine ondervroeg in 2014 meer dan 2000 lezers in een anonieme vragenlijst. Ook daaruit bleek dat er weinig verschil was tussen mannen en vrouwen.

Van de mannen zei 48 procent wel eens tijdens een relatie seks te hebben gehad met een ander dan zijn eigen partner, bij de vrouwen was dat 43 procent. Verliefdheid werd bij de meeste vreemdgangers als belangrijkste reden genoemd. Dat was belangrijker dan seks of onvrede met de situatie thuis.

Uit een van de eerste grote onderzoeken naar overspel, uit de jaren tachtig, bleek dat vreemdgaan het meest voorkomt in de leeftijdsgroep 35-55 jaar. Zo’n 60 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen in die leeftijdscategorie gaf toe wel eens seks buiten het huwelijk te hebben gehad.

Pas vanaf een jaar of dertig verandert bij vrouwen het beeld van de eeuwigdurende, romantische liefde naar het idee dat zelfontplooiing belangrijker is dan seksuele trouw.

Verschil

Is er dan echt geen verschil tussen mannen en vrouwen wanneer ze een scheve schaats rijden? Volgens de Amerikaanse psychotherapeute Luan Linquist, die een boek schreef over geheime liaisons – blinken vrouwen vooral uit in schuldgevoelens tegenover hun eigen partner. Vrouwen neigen er dan ook meer naar om de affaire op te biechten.

Mannen zijn veel beter in geheimhouding. Ook is er een verschil in het belang dat mensen hechten aan emotionele of seksuele ontrouw. Ter illustratie zou je dit dilemma aan vrienden en vriendinnen voorleggen: wat wil je liever? Seks met iemand die op dat moment aan een ander denkt of iemand die seks heeft met een ander maar aan jou denkt?

Grote kans dat de vrouwen jouw omgeving verliefd zuchten bij die laatste optie. Een man die met zijn hoofd bij jou is, zelfs als hij in bed ligt met zijn eigen vrouw, dat vinden veel vrouwen fijner dan hun eigen man die tijdens de seks aan een andere vrouw denkt.

Vreemdgaan is een spel met hormonen

Mannen zullen het dilemma misschien niet eens begrijpen, maar vrouwen vinden het emotionele aspect van verliefdheid belangrijk. Het is ook verleidelijk als dag in dag uit hetzelfde is en er ineens iemand is die de sleur doorbreekt en je weer gevoelens van verliefdheid geeft.

Het goede nieuws voor de bedrogen partners is dat die verliefdheid vanzelf weer ophoudt. Na ongeveer drie, vier maanden veranderen de receptoren die de verliefdheidshormonen moeten waarnemen. Je kunt nog steeds stiekem smsjes sturen vanuit de auto, maar dat heerlijke verliefde gevoel en de kriebels die je in het begin ervaart, verdwijnen langzaam weer. Vreemdgaan hoeft daarom niet het einde van een relatie te betekenen.

Overspel is een spel met hormonen. In de echte liefde vind je trouwens ook een liefdeshormoon: oxytocine. Het zorgt ervoor dat je van elkaar gaat houden zoals een ouder van zijn kind. Wie genoeg van dit stofje aanmaakt, kan ook het hoofd wel bieden aan een flirt. Al blijft het soms verleidelijk om toe te geven aan de tuin der lusten.

Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan