Endometriose: wij vertellen je alles wat je moet weten
Dat ongesteld zijn verre van prettig is, weten we allemaal. De pijn die bij deze natuurlijke maar ongemakkelijke ervaring komt kijken zouden we wel kunnen missen. Maar er zijn ook vrouwen die nóg meer last hebben van hun ongesteldheid. De specifieke chronische ziekte waar we op doelen is endometriose.
Wij lichten je graag voor.
Wat is endometriose?
Deze chronische ziekte komt ongeveer bij 10% van alle vrouwen in vruchtbare levensfase. Dit betekent dat je er al last van kan hebben vanaf de eerste keer dat je ongesteld wordt. Bij vrouwen met endometriose verlaat het baarmoederslijmvlies het lichaam niet via de vagina, maar komt het slijmvlies in de buikholte terecht (bijvoorbeeld op de eierstokken, blaas, darm of de ophangbanden van de baarmoeder). Zoals je misschien wel kan voorstellen, doet dit erg pijn en kan dit voor een chronisch ontstekingsproces zorgen.
Jonge meiden en ongesteldheid
Als je nog jong en nog niet zo lang ongesteld bent, dan weet je vaak niet of jouw pijn ‘normaal’ is. Als jij bijvoorbeeld elke keer een aantal dagen op bed moet blijven liggen, als je vaak flauwvalt en als de pijn elke keer heftiger wordt, is het goed om hier even naar te laten kijken. Hoe eerder je weet waar je last van hebt hoe beter! Helaas lopen sommige meiden jarenlang met klachten rond.
Mocht je zelf erge last hebben van buikpijn voor en tijdens je ongesteldheid en twijfel je of je misschien endometriose hebt? Hier zijn nog een aantal symptomen waar je op kunt letten:
– Pijnlijke menstruatie;
– Pijn bij het vrijen;
– Moeizame, pijnlijke ontlasting of bloedverlies tijdens de ontlasting;
– Pijn bij het plassen, loze aandrang;
– Chronische (buik)pijn;
– Extreme vermoeidheid;
– Vruchtbaarheidsproblemen.
Vrouwen met deze ziekte ervaren rondom hun menstruatie vaak extreme, felle steken die continue aanwezig zijn. Vaak is het ook zo erg dat deze vrouwen dagdelen op bed moeten doorbrengen omdat staan en lopen te veel pijn doet.
Droom je wel eens dat je ongesteld bent? Dít kan het betekenen
Denk je dat je misschien wel endometriose hebt?
Mocht je twijfelen, is het zeer verstandig om naar de huisarts te gaan en je zorgen te uiten. Als je huisarts vermoedt dat dit inderdaad het geval is, zal hij of zij een plan in werking zetten om je te helpen. Elke maand dat je hier mee wacht zal het slijmvlies zich nog meer ophopen en hechten op plekken waar het niet hoort, wat zal betekenen dat de pijn elke maand toeneemt. Wacht dus niet te lang!
In het ziekenhuis kan je een MRI-scan, gynaecologisch onderzoek óf een echoscopisch onderzoek verwachten.
Behandeling
Blijk je inderdaad endometriose te hebben wordt dat vaak behandeld met pijnstillers en hormonen. Deze medicatie richt zich erop om te pijn te verminderen en om de activiteit van endometriose af te remmen.
Mocht je er al heel erg lang last van hebben, kan het zijn dat je geopereerd moet worden om de endometriose te laten verwijderen. Hoe dit precies gebeurt, ligt eraan waar het slijmvlies zich genesteld heeft. Als het om de eierstokken heen zit heb je kans dat deze verwijderd moeten worden. Vaak gebeurd het verwijderen met een kijkoperatie. Als je hier eenmaal van hersteld bent heb je veel minder last én minder kans op nieuwe endometriose.