6 interessante feiten over stotteren die je nog niet wist
Grote kans dat je wel eens iemand hebt horen stotteren, of je stottert zelf. Stotteren is een stoornis in de vloeiendheid van het spreken. En hoewel we vast allemaal wel weten hoe het klinkt, zijn wij benieuwd wat je er nou écht van weet. Dit zijn 6 interessante feitjes over stotteren.
Van het verschil tussen jongens en meisjes tot de oorzaken.
Feiten over stotteren
Iedereen struikelt wel eens over woorden. Kan gebeuren. Als je stottert, gebeurt dat regelmatig. Van opvallende herhalingen, verleningen of juist blokkades van klanken: de persoon die stottert heeft het niet onder controle. Het is een stoornis in de vloeiendheid van het spreken en hoewel het vervelend kan voelen voor degene die er ‘last’ van heeft, komt het vaker voor. Dit zijn 6 feitjes over stotteren die je waarschijnlijk nog niet wist.
1. Bij meisjes herstelt stotteren vaker spontaan dan bij jongens
Het stotteren bij meisjes herstelt vaker spontaan dan bij jongens. Het verschil is niet heel groot. Uit onderzoek bleek dat zo’n 84% van jonge meisjes spontaan herstelden van het stotteren, terwijl dat bij 77% van de jongen het geval was. De verbetering bij meisjes die stotteren begint zo’n zes maanden eerder dan bij jongens. Who run the world?
2. De oorzaak is onbekend
Hoewel je wellicht denkt dat stotteren is erfelijks iets, kan het veel meer oorzaken hebben. Er zijn nog veel onderzoeken gaande, maar naast erfelijkheid kunnen onder andere hersenen en de omgeving ook van invloed zijn.
3. Mensen die stotteren hebben een temperament
Oké, dit ligt wel iets genuanceerder natuurlijk. Er is namelijk nooit een oorzaak van stotteren gevonden in de persoonlijkheid van degene die stottert, maar wat wél naar voren is gekomen in wetenschappelijke studies, is dat stotterende kinderen zich emotioneel minder goed kunnen reguleren.
4. Stotteren komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes
Stotteren komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes, het kan zijn dat dat komt omdat jongens zich (meer dan meisjes) in ‘sprongen’ ontwikkelen, waardoor het stotteren tijdens heftige groeimomenten naar voren kan komen.
5. Er bestaan ook fictieve figuren die stotteren
Om te laten zien dat stotteren niks is om je voor te schamen, bestaan er ook fictieve figuren die stotteren. Porky Pig, Boze Smurf en Jimmy Volmer in South Park bijvoorbeeld.
https://www.beautify.nl/stotteren-interview/