Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Beauty en Style 24 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Last van gespleten haarpunten? Dit is de oorzaak en zo voorkom je het

Beschadigd haar is wel het laatste wat we willen. Ondanks dat we goed voor onze lokken zorgen, kan het alsnog zijn dat je last krijgt van gespleten haarpunten. Waarschijnlijk wist je het al, maar door je haar te verhitten is de kans op gespleten haarpunten extra groot. Toch zijn er manieren om gespleten haarpunten tegen te gaan.

 

Wij vertellen je precies hoe je dit doet.

De oorzaak van gespleten haarpunten

Je hebt last van gespleten haarpunten als de uiteinden van je haar een beetje breekbaar en droog aanvoelen en het lijkt alsof ze beginnen af te breken of splijten. De grootste oorzaak en boosdoener zal je niet verbazen. Dit is namelijk de blootstelling van je haar aan chemicaliën – denk aan föhnen, stijlen, krullen, haarverf en het gebruik van haarproducten van slechte kwaliteit. Ook is het niet vaak knippen van je haar een echte boosdoener. Maar er zijn ook factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Volgens Clint Dunlap, colorist en eigenaar van Florida’s Material Tampla Salon, kan het weer, zonlicht en water ook leiden tot gespleten haarpunten. “Gespleten haarpunten worden ook veroorzaakt door normale slijtage in de loop van de tijd”, vertelt hij aan Glamour.

Voorkomen

Er zijn een aantal manieren om gespleten haarpunten tegen te gaan. De eerste tip is om het vaker te knippen. Door je haar te knippen, worden de beschadigde punten verwijderd en wordt voorkomen dat ze omhoog gaan in de haarschacht. Je zou daarom eigenlijk elke zes tot acht weken naar de kapper moeten gaan. Ook kun je zelf beter voor je haar zorgen door bijvoorbeeld te douchen met minder warm water dan normaal. Heet water kan ons haar namelijk uitdrogen en het ruwer laten aanvoelen. Het is daarom aan te raden om je haar te wassen en te conditioneren met lauw water en je douchebeurt af te sluiten met koud water.

Nat haar is extra kwetsbaar

Een andere truc is om meer bewust te zijn van hoe je met je haar omgaat als het nat is. Waarschijnlijk wist je al wel dat het kammen van je haar terwijl het nat is een absolute no go is. Je haar is namelijk het meest kwetsbaar en breekbaar terwijl het nat is. Als we ons haar eerst laten opdrogen komen we er helaas een stuk minder makkelijk doorheen. Er bestaan daarom speciale borstels voor nat haar, een Tangle Teezer-borstel is bijvoorbeeld een goede oplossing. Zelfs je handdoek heeft invloed op of je haar wel of niet beschadigd. Om je haar af te drogen raden haarstylisten dan ook een microvezelhanddoek aan. ”Microvezel veroorzaakt minder wrijving op het haar en minimaliseert de spanning op kwetsbaar haar”, vertelt haarstylist Kieron Justin. Voordat je het doorkamt, kun je ook nog een leave-in-product aanbrengen voor extra bescherming. Daarnaast is het af te raden om je haar op te steken als het nat is en om met nat haar te gaan slapen.

Het gebruik van hitte verminderen

De laatste tip om gespleten haarpunten te voorkomen is om het gebruik van hitte tot een minimum te beperken. Probeer je haar daarom zo veel mogelijk aan de lucht te laten drogen. Als je wel besluit om een stylingstool te gebruiken, doe dit dan op de laagste warmtestand. Natuurlijk moet je ook nog steeds een heat protection spray gebruiken.

Op vakantie? Met deze tips bescherm je je haar tegen de zon, chloor en zeewater