‘Ghosting’ is het nieuwe ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’
Lieve schat, geloof me alsjeblieft als ik zeg dat het niet aan jou ligt maar aan mij. Echt. Een ‘simpel’ zinnetje waar heel wat ellende omheen is gebouwd. Een zinnetje die meestal te maken heeft met een verschrikkelijke break-up. Geen wonder dat we dit soort conversaties liever vermijden. En dat doen we dan ook graag. Er is een nieuw fenomeen: ghosting. Alleen of dat nou zoveel prettiger is.. Ghosting is opzich geen nieuw fenomeen maar wel in de frequentie dat het voorkomt. Waar het vroeger wel eens voorkwam dat iemand sporadisch verdween, is dat nu eerder regelmaat dan uitzondering.
We leven in het tijdperk van het ‘snelle’ daten. Daten gaat makkelijker. Je hoeft niet meer uren in de kroeg te blijven hangen, wachtend op de perfecte man die door de deuropening komt om vervolgens onzeker naar hem te staren afwachtend of hij op je af komt. En als hij dan niet kwam dan moest je jezelf moed indrinken om zelf op hem af te stappen.
Nee tegenwoordig hebben we Tinder. Één swipe en je hebt al een berichtje met ‘Hallo’. Vind je het niks? Dan swipe je de andere kant op en ben je er vanaf (oké, dat is wel echt een voordeel ten opzichte van al die engerds in de kroeg af en toe). En daardoor ontstaan er snelle dates. Het is heel makkelijk om te tikken ‘hey baby, zullen we even een wijntje doen?’. En ‘ja’ antwoorden is al even makkelijk.
Je hebt elkaar nog niet in het echt gezien. De kans is daardoor groter dat het mislukt. Het is alleen al de vraag of hij even knap is als op de foto, hoe hij eigenlijk ruikt, en of hij wel of geen manieren heeft. Of nog erger, een verschrikkelijke stem. Deze factoren kun je wel uitsluiten als je iemand eerst real live ontmoet vóórdat er een date komt.
Terug naar waar het hier om draait, waarom ‘ghosting’ het nieuwe ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’ is. Door de makkelijkheid waarop je mensen kunt ontmoeten, de snelheid waarmee het gaat, en omdat we nieuwsgierig zijn naar wie er aan de andere kant van die telefoon zit, daten we veel meer. We hebben niet in één keer de beste vis aan de haak geslagen (en anders heb je onwijs veel geluk). En zowel dan geloven we dat niet, en gaan we eerst nog door met daten. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
Het risico is groot dat je na een date niets meer hoort. Hij belooft contact op te nemen voor een volgende date maar is eigenlijk al afgeknapt. En opeens is hij nooit meer online, bestaat zijn telefoonnummer niet meer, en is zijn Tinder profiel onvindbaar. Uren zoeken op internet levert niets op. Waar is hij heen?
Omgekeerd gebeurt het net zo. Als jij een dater bent heb je ook vast wel eens dit trucje uitgehaald. Alles om te voorkomen dat het moeilijke gesprek komt waarin je het face to face af probeert te kappen en hij met smekende puppy ogen naar je kijkt. Door het online daten kunnen we echter op de ‘blokkeer en delete’ knop drukken. In één swipe. Geen moeilijke gesprekken meer, geen ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’. Gewoon verdwijnen.
Degene die achterblijft, blijft eeuwige vraagtekens houden: ‘Wat is er gebeurd? En wat nou als..’. En daarom weten we niet of ‘ghosting’ nou zo’n fijn date fenomeen is.
Wij geven nog steeds de voorkeur aan ‘de afgelopen dates waren heel leuk maar ik weet niet of het wat gaat worden’. Daar hebben we veel en veel meer aan dan iemand die we nooit meer kunnen vinden. We roepen zo makkelijk onze meningen op social media, laten we dat ook blijven doen in de dating wereld. En dan wel zonder het zinnetje ‘het ligt niet aan jou, het ligt aan mij’. Want die zijn we inmiddels ook spuugzat.