Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Lifestyle 30 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Ga je bijna afstuderen? Dit moet je allemaal regelen

Ben jij bijna afgestudeerd? Dan zijn er best nog wat dingetjes die je moet regelen, waar je stiekem helemaal geen zin in hebt. Natuurlijk hoort een leuke afstubo, ofwel afstudeerborrel, hier ook bij.. maar je zult helaas ook afscheid moeten nemen van ome DUO. Toch zijn er nog een aantal andere dingen die je misschien even vergeten was, maar die je zeker moet checken of regelen. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Bij deze de ultieme ‘to do list’:

1. Uitschrijven in Studielink

Als je je diploma in de pocket hebt, moet je je uitschrijven bij jouw opleiding of studie. Als je een mbo hebt gedaan, regel je dit via je school. Heb je hbo of universiteit gedaan? Dan moet je je uitschrijven via Studielink.

2. Zet je lening stop

Wanneer je geen opleiding of studie meer volgt, heb je helaas ook geen recht meer op een studiefinanciering of tegemoetkoming. Zet deze daarom op tijd stop via DUO, want dit moet vaak voor een andere datum dan de datum van je diploma-uitreiking.

3. Studenten OV stopzetten

Ook je studentenreisproduct moet je stopzetten. Dit doe je bij een van de ophaalautomaten op station of in de winkels. Je houdt je OV-chipkaart voor de lezer en kies voor ‘stopzetten producten’ en dan ‘studentenreisproduct’. Sluit af met ‘akkoord’ en je bent ready. De dag na het stopzetten zie je de bevestiging in Mijn DUO. Ook bij het stopzetten van je studentenreisproduct moet je goed opletten dat je dit op tijd doet. Dit moet voor of op de tiende dag van de maand dat je geen recht meer hebt op een studentenreisproduct. Als je hierna dus nog met je studenten OV reist krijg je een flinke boete en nobody wants that.

4. Een jaar gratis Flex Dal Voordeel bij NS

Bij NS kun je nadat je bent afgestudeerd voor een jaar lang een gratis Flex Dal Voordeel abonnement aanvragen. Zo reis je met 40 procent korting in de daluren, in het weekend en met feestdagen. Mooi meegenomen toch?

5. Check je bankrekening

Veel studenten hebben een studentenpakket als bankrekening. Vergeet deze na je studie niet om te zetten naar een normaal betaalpakket!

6. Studentenkorting

Studentenkorting is vaak niet meer dan 10 of 15 procent, maar toch is het fijn. Ook als je net begint met werken, geldt: alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen. Zo kan je nadat je bent afgestudeerd vaak nog zes tot twaalf maanden gebruik maken van een studentenabonnement of studentenkorting.

7. Pas je verzekeringen aan

Als je geen student meer bent, kan het zomaar zo zijn dat er een aantal dingen veranderen in je verzekeringen. Zo heb je geen studentenpolis meer, ook kun je als je niet meer studeert en uit huis woont niet meer verzekerd staan op bijvoorbeeld de reis- of aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Controleer bij je eigen verzekeraar even hoe het precies zit, dit kan per organisatie namelijk verschillen.

8. Check je toeslagen

Als je na je studie meteen een baan hebt gevonden, kan je hogere inkomen invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. In 2023 mag je jaarinkomen niet hoger zijn dan € 38.520 om zorgtoeslag te ontvangen. Voor de huurtoeslag wordt gekeken naar je toetsingsinkomen. Je toeslagen kan je zelf makkelijk uitrekenen. Ook kun je op mijn toeslagen van de Belastingdienst je nieuwe verwachte inkomen invullen. Daarnaast is de website toesloegenaanvragen.nl een handig hulpmiddel.

9. Studieschuld aflossen en tegemoetkoming checken

Of je je studieschuld wel of niet gelijk wil (en kan) aflossen blijft een lastige keuze, maar dit is zeker iets om goed over na te denken. Ook krijg je als ‘pechstudent’ een tegemoetkoming van maximaal 1.436 euro als je een vier-jarige opleiding hebt gevolgd en afgerond binnen tien jaar. De tegemoetkoming wordt verrekend met je studieschuld of uitbetaald als je geen schuld meer hebt. Dit gebeurt vanaf 2025. Je krijgt van DUO vanzelf een bericht als je hier recht op hebt. Je hoeft dus nog niks te doen, maar hou het zeker even in de gaten.

Red flags zijn verleden tijd: de beige flags gaan nu helemaal viral op TikTok