Deze verrassende eigenschap is het geheim van een goede relatie
Uit onderzoek van de universiteit van Virginia blijkt dat niet ‘vaak seks hebben’, ‘goed communiceren’ of ‘gemeenschappelijke interesses’ dé key zijn tot een goede relatie. In het onderzoek werden 3000 mannen en vrouwen ondervraagd en wat bleek? ‘Gul zijn’ was het antwoord.
Dit artikel van Rosa Bertram verscheen eerder op Bedrock.
Ook andere studies wezen uit dat een gezonde, langdurige (duurzame) relatie draait om lief en gul zijn voor elkaar. Twee kenmerken die ook zijn gelinkt aan gelukkig zijn.
Er zijn een aantal dingen die erg belangrijk zijn aan gulheid, juist als je een relatie hebt:
Als je niet gul bent, kan je het leren
De één wordt nou eenmaal vriendelijker en guller geboren dan de ander (wat overigens niet direct betekent dat je egoïstisch bent). Ben je van nature niet de meest gulle persoon? Doen alsof en iets niet menen, gaat dan natuurlijk niet werken, maar maak je geen zorgen: gul zijn is iets wat je kan leren.
Gulheid kan je zien als een soort spier die je kan trainen. Je kan jezelf een work-out geven en oefenen met gul zijn. Als je jezelf er dagelijks aan herinnert om iets liefs te doen voor de ander, wordt het langzaamaan een gewenning en zal je zien dat het op den duur vanzelf gaat.
Gul zijn betekent niet jezelf opofferen
Je kan zelf invulling geven aan de mate waarin je gul bent. Maar extreem veel aan de ander geven tot het je pijn doet, is overdreven en gaat zijn doel voorbij. Oprechte gulheid gaat niet over jezelf beter laten voelen dan een ander of om het verdoezelen van een schuldgevoel. Het gaat erom dat je de ander blij maakt, maar dat mag niet ten koste gaan van je eigen welzijn. Sterker nog: gul zijn en voor een ander zorgen gaan hand-in-hand met gelukkig zijn.
Vergeven hoort bij gul zijn
Relaties gaan vanzelfsprekend niet altijd over rozen. Ruzies en discussies zijn onontkoombaar en dat is helemaal niet erg. Een potje flink ruzie maken is juist hartstikke gezond. Als je goed communiceert tenminste. Toch hoort het vergeven van je partner (of iemand anders) ook bij gul zijn. Je geeft de ander ruimte om fouten te maken, maar ook om te leren. Aan de andere kant hoort daar een verontschuldiging van de andere kant ook bij. Zo probeer je elkaar oprecht te begrijpen.
Geef het voordeel van de twijfel
Dit is een goede test om te zien hoe je relatie ervoor staat. Als je in een situatie terecht komt waarin je niet zeker weet wie of wat je moet geloven, geef je de ander dan het voordeel van de twijfel? Zo ja, lekker bezig! Zo nee, waarom niet? Als je elkaar niet blindelings kan vertrouwen, waarom ben je dan samen? Ook al is de situatie nog zo lastig, vertrouwen is een belangrijk element in een relatie.
Bij gulheid is dit punt ook belangrijk. Geef je partner in twijfelachtige situaties het voordeel van de twijfel. Geloof de ander op zijn of haar woord. En als je ergens aan twijfelt of vragen hebt, laat dat dan weten en maak het bespreekbaar.
Gulheid is goed voor je seksleven
Eigenlijk is dit heel logisch: gulheid zorgt voor betere seks. Want zeg nou zelf: uitgebreid en langdurig voorspel heeft alles met gulheid te maken. Vraag wat je partner fijn vindt in plaats van ervan uit te gaan wat de ander lekker ‘hoort’ te vinden.
Wees dankbaar voor wat de ander doet en durf met elkaar te praten over jullie behoeften en fantasieën. Het is goed om met elkaar te communiceren en iets voor de ander over te hebben, maar blijf wel bij jezelf. Dat betekent niet dat je seks moet hebben als je partner dat wel wilt en jij niet. Nee zeggen is oké.
Lees ook: Dit is ~het moment~ waarop je weet dat je relatie de goede kant op gaat