Haargoeroe Mika over de waarheid over droogshampoo
Droogshampoo, je zou niet zonder kunnen. Op festivals, op dagen dat je gewoon nét wat langer in bed wilt liggen. En ja, ook als je haar ineens onwijs vet is geworden. Je hoort er soms de raarste – en engste – verhalen over. Daarom vraag je je af: is droogshampoo nou gevaarlijk?
Om antwoord te geven op deze vraag, schakelden we hulp in van Mika van Leeuwen. De topstylist van Rob Peetoom is onze vaste haarexpert en zoals iedere week heeft hij ons weer uit de brand geholpen.
Is droogshampoo echt zo gevaarlijk?
Het antwoord is ‘nee’, maar het is volgens Mika ook niet heel goed voor je.
’Droogshampoo is een olie-absorberende spray. Dit houdt in dat de droogshampoo al het talg dat je huid aanmaakt verwijdert. Dit is praktisch hetzelfde als wassen van je haar alleen maak je het niet nat,’ vertelt Mika.
Droogshampoo is eigenlijk een noodoplossing. Voor als je geen tijd of gelegenheid hebt om je haar echt te wassen. Of vooruit, voor die ene keer dat je wel tijd hebt, maar gewoon echt geen zin. Het is in ieder geval niet slim om er een standaard ritueel van te maken.
Dit is de oplossing voor je vette haar
Wat het probleem is met droogshampoo, het lost het probleem van je vette haar eigenlijk niet op. Gelukkig heeft Mika tips, over hoe je om gaat met vet haar.
Begin met een een afbouw van het veelvuldige wassen of gebruik van droogshampoo. Je kunt niet in één keer stoppen met wassen want dan is je haar binnen een dag weer vet. Je moet dit langzaam afbouwen.
- Laat een maand lang, af en toe één dag tussen het haar wassen. Doe het desnoods op een zondag dat niemand je ziet. Ja, je kunt dit.
- Vervolgens ga je het om de dag wassen, ook één maand lang.
- Laat nu en dan twee dagen tussen je wasbeurten inzitten. Ook dit probeer je een maand vol te houden.
- Na drie maanden moet je wel bereikt hebben dat je eens in de drie dagen kunt wassen. Dit is prima. Tuurlijk kun je verder gaan, maar één keer per drie dagen je haar wassen is volgens Mika top.
Mika: ’Een shampoo die je huid en haar minder olieachtig maakt kan een goede toevoeging zijn in deze afbouwperiode. Zelf zou ik Redken – Oil detox aanbevelen. Dit is een product dat langzaam de talgproductie afremt. Hierdoor maak je het afbouwproces dragelijker.’
Mocht je nou toch veel sporten en erg veel behoefte hebben aan schoon haar, maak het dan alleen nat. Spoel het goed uit onder de douche, gebruik alleen geen shampoo. Wel kun je conditioner in je punten aanbrengen en dit weer uitspoelen.
Voilà, droogshampoo is je redder in nood, maar met deze tips zul je het veel minder vaak nodig hebben.
Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit misschien ook lezen: 12 x struggles die werkelijk iedere vrouw heeft met het wassen van haar haren