Is het echt waar dat je haar iedere zeven jaar verandert?
Vroeger had je een flinke bos krullen, maar je lokken vallen steeds vaker futloos langs je hoofd. Zou je het verkeerde model in je haar hebben laten knippen? Je vraagt het je kapper, maar hij zegt dat het heel normaal is. Sterker nog, je haar zou iedere zeven jaar compleet veranderen. Dat verhaal heb je vaker gehoord. Maar is het ook echt waar? Om antwoord te kunnen geven op die vraag is een lesje haargroei belangrijk. Je haar groeit in drie fasen. De eerste fase is de anagene fase, dan is je haar actief aan het groeien. Het tweede stadium heet de catagene fase. Dat is de overgangsperiode van groei naar rust. Tot slot is er de telogene fase, een periode van rust. Na vier maanden rust valt je haar uit en groeit er een nieuwe haar uit je haarzakje.
Al deze fasen samen duren vier tot zeven jaar. Het slechte nieuws: hoe vaker er een haar uit een haarzakje groeit, hoe korter de fases duren en hoe dunner je haar wordt. Je haar is op z’n dikst als je twaalf jaar oud bent, vanaf dan gaat het bergafwaarts. Bummer.
Niet al je haren zitten altijd in dezelfde fase. Je haar verandert daarom constant. Daarom heb je nu allemaal andere haren dan zeven jaar geleden. Maar omdat de fases van haargroei steeds korter duren, is die zeven jaar op steeds minder haar van toepassing. Kortom, je haar verandert veel sneller. ‘Naarmate de tijd vordert verandert alleen het haar op de achterkant van je hoofd om de zeven jaar,’ zegt Carlos Wesley, cosmetisch arts, tegen Allure.com. Weten we dat ook weer.