Het is normaal: waarom je ook verdrietig mag zijn als jij het hebt uitgemaakt
Je hebt er lang over nagedacht en je hebt een punt achter je relatie gezet. Je dacht dat je je beter zou voelen zodra je de woorden had uitgesproken. En ja, je voelt opluchting. Maar je bent ook verdrietig en down en dat verwart je. Je denkt aan hem bij films, als je langs de plek in de stad fietst waar jullie elkaar voor het eerst hebben gezoend, als je zijn geurtje ruikt in een volle trein, als je vriendinnen vertellen hoe lang ze al samen zijn met hun lovers. Het is normaal om iemand te missen die deel van je leven uitmaakte. Zelfs al weet je dat jullie beter af zijn zonder elkaar. En onthoud: het werkte niet, daarom heb je er een punt achter gezet.
Dit zijn de redenen waarom het voor jou ook oké is om je rot te voelen.
De wereld ziet jou als de boeman
Je familie, jullie gezamenlijke vrienden. Allemaal kijken ze jou aan als de schuldige. Want jij hebt het uitgemaakt. Ze snappen niet waarom, want hij was toch zo’n leuke kerel?
Je voelt je schuldig
Want jij bent de gene die zijn hart heeft gebroken. Jij hebt zijn wereld op z’n kop heeft gezet. Jij bent de persoon die zijn toekomstbeeld aan gruzelementen heeft geholpen. En hoewel je niet meer bij hem wilt zijn, doet het je toch wat om de persoon waar je zo lang bij was, zo te zien. Je voelt je schuldig. Maar gelukkig weet je dat het beter is zo. Niet alleen voor jou, maar ook voor hem. Omdat hij het verdient om bij iemand te zijn die helemaal voor hem gaat en niet iemand die weet dat hij niet de ware is.
Je vraagt je af ‘wat als’
Wat als je beter je best had gedaan om je relatie te redden? Wat als je hem nog een tweede kans geeft? Wat als hij is veranderd? Wat als je voor de rest van je leven spijt hebt van je beslissing? Wat als je nooit meer een nieuwe liefde vindt en voor altijd single blijft? Je blijft het je afvragen, zelfs al weet je dat je niet over één nacht ijs bent gegaan. Je weet dat je goed hebt nagedacht over je beslissing. En je weet ook dat angst geen goede raadgever is. Dat het oneerlijk is om bij hem te blijven, omdat je bang bent om alleen te zijn.
Je deelde alles met hem
Hij was altijd de persoon die je als eerste opbelde als er wat gebeurde in je leven. Je vroeg hem om advies. Je beleefde lol met hem. Ontdekte samen de wereld. En nu is die persoon niet meer in je leven. Het is eigenlijk een soort rouwverwerking, je verwerkt het verlies van je maatje. Ook als jij het was die het heeft uitgemaakt, je voelt alsnog een verlies. Je voelt je leeg. Maar wees gerust, het zal overgaan. Je zult nieuwe vrienden maken. Je zult nieuwe mensen ontmoeten met wie je dingen wilt delen. En uiteindelijk zul je een nieuwe liefde vinden.
LEES OOK: Laat die tranen maar lopen: dit is waarom huilen hartstikke goed voor je is