Dit is waarom je tijdens de hittegolf ‘s nachts geen elektrische ventilator moet gebruiken
Over een paar dagen heb je het officieel overleefd: dan is namelijk de eerste hittegolf van deze zomer voorbij. Toch moet je er nog even voor zorgen dat je de aankomende dagen niet uit je bed glijdt van het zweten. Een elektrische ventilator is tijdens deze hitte dan ook een echte must, maar wist je al dat je deze handige accessoire absoluut niet ‘s nachts moet gebruiken?
Wij zetten vier negatieve effecten van het in de nacht gebruiken van een elektrische ventilator voor je op een rij.
Elektrische ventilator
De temperaturen liepen vorige week meerdere dagen op tot de 35 graden in verschillende delen van Nederland. En ook de komende dagen kan het nog erg warm blijven. Het is dus zeker nog geen tijd om je elektrische ventilator op te bergen. De komende jaren zullen deze hittegolven ook een gewoonte worden, want door klimaatverandering en hogere concentraties CO2 in de atmosfeer wordt het steeds warmer op aarde.
Tijdens deze warme dagen is het dan ook niet alleen belangrijk om je goed in te smeren of in de leukste bikini’s te lopen. Wij vertellen je namelijk ook precies hoe jij jouw ventilator het beste kunt gebruiken, en wanneer het handig is om hem even uit te zetten. Want vooral ‘s nachts is het slim om niet constant je elektrische ventilator aan te laten.
1. Een ventilator kan een stijve nek of pijnlijke spieren veroorzaken
Als je al zere spieren hebt, bijvoorbeeld door het sporten of een verkeerde houding, moet je vooral in de nacht de ventilator uitzetten. Door de koele lucht kunnen je spieren namelijk spannen en verkrampen, waardoor je nog meer pijn krijgt en het nóg langer duurt om te herstellen.
2. Het kan astma en allergenen veroorzaken
Een elektrische ventilator verspreidt lucht door je kamer heen. Maar wat veel mensen niet weten is dat deze ventilator ook huisstofmijt, pollen en andere allergenen verspreidt. Als je dus last hebt van overmatig niezen, tranende ogen, een loopneus, een jeukende keel en zelfs ademhalingsmoeilijkheden is het een goed idee om je ventilator even niet te gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat je ventilator en je kamer altijd goed schoon zijn. Zo blaast je ventilator altijd zo schoon mogelijke lucht.
3. Het kan je congestie geven
Als je de hele dag een elektrische ventilator hebt aangehad kan de lucht in je huis erg droog aanvoelen. Dit kan ervoor zorgen dat na verloop van tijd je neus en keel uitdrogen, waardoor je lichaam meer slijm moet produceren om gehydrateerd te blijven. Dit klinkt niet zo schadelijk, maar niets is minder waar. Dit kan namelijk veel bijwerkingen veroorzaken, zoals hoofdpijn, een verstopte neus en zelfs sinushoofdpijn. Wat kan helpen is het minder gebruiken van een ventilator of het drinken van genoeg water. Denk dan aan minimaal twee liter water per dag.
Deze heerlijke porn star martini tiramisu wil je vandaag nog maken
4. Je kunt er droge ogen van krijgen en het kan irritatie veroorzaken
Droge lucht kan ook droge ogen veroorzaken, wat weer kan leiden tot irritatie. Dit is een nog belangrijker punt voor mensen die contactlenzen dragen. Voor hun is er namelijk een grotere kans op uitdroging en irritatie.
Verkoelen zonder ventilator.. hoe doe je dat?
Nu vraag je je vast af hoe je dan wel koel kunt blijven zonder ventilator. Om een zo comfortabele slaapomgeving te creëren, dien je je slaapkamer tussen de 16°C en 18°C ​​te houden. Wij vertellen welke mogelijkheden er naast een ventilator nog meer zijn:
1. Leg je kussensloop of waterkruik in de vriezer voor je gaat slapen
Als je moeite hebt om af te koelen tijdens het slapen, kan je een waterkruik of je kussensloop vlak voordat je naar bed gaat even in de vriezer leggen. Zo heb je wat verkoeling in je bed.
2. Leg je polsen in het koude water
Als je het heel warm hebt is het handig om even op te staan en naar de badkamer te lopen. Als je je lichaam snel wilt laten afkoelen, moet je namelijk even een paar minuten je polsen onder koud water houden.
3. Houd de jaloezieën en gordijnen van je slaapkamer de hele dag dicht
Natuurlijk is de zon overdag het heetst. Het is dus een goed idee om je jaloezieën en gordijnen de hele dag goed dicht te houden. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht uit je kamer blijft.
Hittegolf recepten – 7x lichte gerechten die je wil eten tijdens extreem warm weer