Bang zijn om door de mand te vallen (terwijl dat niet nodig is): dan heb je misschien last van het imposter syndroom
Hoe goed je prestaties ook zijn op de werkvloer, zelf heb je het gevoel dat je eigenlijk maar wat doet. Ook al blijkt uit alle resultaten en complimenten van je collega’s dat je het hartstikke goed doet, je vraagt je toch af wanneer ze erachter komen dat je eigenlijk helemaal niet goed bent in je job. Heb jij wellicht last van het imposter syndroom?
Je probeert echt wel tevreden te zijn met alles wat je doet op werk, maar ergens zit het je niet helemaal lekker. Sterker nog als je echt het gevoel hebt door de mand te vallen – terwijl je alles gewoon rockt – gaat er iets niet helemaal goed.
Het imposter syndroom
Is het bovenstaande herkenbaar voor jou? Dan kan het best wel eens zo zijn dat jij tot de groep vrouwen en mannen behoort die weleens imposter-gevoelens hebben. Je bent zeker niet de enige want driekwart (!) van de vrouwen van de Nederlandse bevolking heeft deze gedachtes weleens en ook de helft van de mannen kunnen zich hierin herkennen.
Als je last hebt van het imposter syndroom, erken je je eigen prestaties niet. In de meeste gevallen op de werkvloer maar dit kan uiteraard ook voorkomen op andere vlakken. Al zegt iedereen dat je het geweldig doet, iets in je zegt dat je het niet kan en jezelf in feite overal doorheen bluft.
Heb jij last van het syndroom?
Als jij je hierin herkent, is het best mogelijk dat je imposter gevoelens hebt. Het is dan wel geen officieel syndroom, het kan je ontzettend belemmeren in het dagelijks leven en je zelfvertrouwen genadeloos aantasten.
Misschien wel belangrijker, hoe kom je van deze gevoelens af? Dit is een proces wat in ieder geval niet in één dag kan worden afgerond. Want hoewel feiten bewijzen dat je echt wel presteert, voelt dat voor jou toch anders. Zodra je je bewust bent van je eigen gedachten, is het belangrijk deze gedachten te sturen.
Komen er weer gevoelens op die niet terecht zijn? Schrijf deze gedachten dan op en beoordeel voor jezelf hoe aannemelijk de gedachte is. Als je er op een later moment nog eens op terugkijkt en de gedachte opnieuw beoordeelt, kom je ongetwijfeld tot de conclusie dat de gedachte onterecht was.
https://www.beautify.nl/tips-onzeker-zelfvertrouwen/