Met deze 1%-regel heb jij je impulsaankopen onder controle
Impulsaankopen: we kennen ze allemaal. Maar sommige van ons kunnen zich nu eenmaal beter beheersen dan anderen. Je wil toch ook geen dief van je eigen portemonnee zijn als je die blazer in de sale laat schieten? Met deze simpele 1 procent-regel houd jij jezelf in bedwang.
Klinken impulsaankopen jou bekend in de oren, dan is dit artikel helemaal voor jou. Ook fijn: moeilijk is het ab-so-luut niet.
De 1%-regel om impulsaankopen te stoppen
Het enige dat je nodig hebt is een overzicht van je jaarsalaris. En daarbij is overzicht al een groot woord: je hoeft alleen het nettojaarinkomen te weten.
De volgende stap? Bereken hoe veel 1 procent van het jaarinkomen is. Verdien jij bijvoorbeeld 20.000 euro in een jaar? Dan kom je uit op 200 euro. Knoop het bedrag dat gelijk is aan die ene procent goed in je oren, want dat wordt je houvast. Wil je een bedrag uitgeven dat hoger is dan 1 procent van je nettojaarinkomen? Dan is de regel dat je minimaal – en dan bedoelen we dus echt minimaal – 24 uur over die aankoop moet nadenken.
Vind je het na 24 nog steeds een goed idee om dat bedrag te besteden, dan kun je de aankoop doen. Maar dankzij de 24 uur bedenktijd is de hype er in ieder geval vanaf en handel je niet vanuit een impuls. Niet al te ingewikkeld, toch?
Vind je 1 procent van het inkomen eigenlijk nog steeds heel veel (begrijpelijk), dan kun je ook met jezelf afspreken dat je er de 0,5 procent-regel van maakt. Je voelt ‘m al aankomen: dan ga je bij een inkomen van 20.000 euro netto per jaar uit van een half procent: 100 euro, dus.
Ben jij niet per se van de impulsaankopen, maar verdwijnt jou geld wel altijd als sneeuw voor de zon? Dan zijn deze verraderlijke uitgaven voor jou misschien de silent killers. Liever nadenken over een spaarplan op de langere termijn? Wie weet is de challenge hieronder de uitgelezen kans voor jou.
Let’s go! Deze spaarchallenge levert 2106 euro op in een half jaar