Je goede voornemens laten slagen? Tackel dan deze 9 redenen waarom we dingen niet volhouden
Gaan je goede voornemens voor dit jaar alweer met een luide ‘plons’ in het water gevallen – of zelfs maar de to do-list die je voor vandaag had opgesteld? Je bent lang niet de enige: iedereen belooft zichzelf regelmatig dingen die ze vervolgens niet doet. Het gebeurt vaak genoeg: je neemt je voor om elke dag een dankbaarheidslijstje te maken, maar als je dat één dag niet doet, geef je het de dag daarna ook maar op. Of je gaat morgen écht gezond eten, tot er ineens chocolade is op kantoor.
Maar waarom doen we dat? Als anderen hun beloftes aan ons niet nakomen, ergeren we ons daar gigantisch aan, maar bij onszelf lijken we niets anders te verwachten. En dat terwijl we juist een heel goed gevoel krijgen als we onze voornemens wél serieus nemen.
De eerste stap naar verbetering is om onze reden(en) te identificeren. Volgens coach Leo Babauta van Zen Habits zijn dit de redenen waarom we dingen niet volhouden:
We nemen het niet serieus
We willen het eindresultaat wel bereiken, maar niet genoeg om er ook echt moeite voor te doen, dus uiteindelijk komt er niets van. Deze reden is ook vaak geldig als we het stiekem voor iemand anders doen, in plaats van voor onszelf.
We stoppen zodra het vervelend wordt
‘s Ochtends beginnen we gemotiveerd aan onze taken voor vandaag en het niet uitstellen. We beginnen met alle leuke dingen, zijn blij omdat we ons aan een plan houden, maar dan zien we de andere dingen die we die dag moeten doen – die echt helemaal niet leuk zijn. Op het moment dat het oncomfortabel wordt, gaan we naar excuses zoeken om het toch maar niet te doen. Ergens wel logisch, want niemand houdt van vervelende dingen.
We geven toe aan verleidingen
Het gebeurt vaak genoeg dat we ons weliswaar voornemen om minder alcohol te drinken, maar dat we zelf ook wel weten dat we een biertje opentrekken zodra er iemand langskomt. Verleidingen zijn overal, en zijn nu eenmaal moeilijk te weerstaan.
We vergeten het
Zelfde voorbeeld, andere situatie: op het moment dat je je flesje pils net open hebt, bedenk je: o ja, ik zou niet meer drinken. Nou ja, laat dan maar.
We vergeten het belang ervan
Misschien denken we nog wel aan de goede voornemens die we gisteravond laat bedacht hebben, maar snappen we gewoon niet meer zo goed waaróm we dat eigenlijk wilden. Je kunt toch best overleven als je niet elke dag mediteert?
We gaan het goed praten
‘Maar ik heb me net al een vijf dagen aan mijn goede voornemens gehouden – dan mag ik nu best een dagje zondigen, toch?’; ‘Het is nu een speciale dag, dan mag ik een uitzondering maken.’ De meeste mensen zijn heel goed in excuses bedenken om iets toch niet te doen, en soms hebben we dat niet eens in de gaten.
We onderhandelen met onszelf
Wie kent het niet? ‘Ja, ik ga het echt doen, maar ik begin om kwart voor drie. O, nu is het al dertien voor, dan begin ik wel om drie uur.’ En als je in discussie gaat met jezelf, is de kans veel groter dat je overstag gaat dan wanneer je met iemand anders praat.
We zijn teleurgesteld in onszelf
Dit is een heel gevaarlijke: zodra het één keer mislukt, hebben mensen de neiging om dan maar helemaal te stoppen. Eén frietje gegeten? Dan maar de hele dag chocola. Nu heeft het toch geen zin meer om onszelf trots te maken.
Er zijn te veel obstakels
Dit is de enige reden voor waarom we dingen niet volhouden, die nog een beetje geldig is. We kiezen graag voor de gemakkelijkste weg, en als die er niet is, laten we ons daar vaak door tegenhouden als we moe zijn of haast hebben. En soms kosten dingen te veel geld of hebben we er iemand anders voor nodig. Tja, wat moet je dan?