Roze, rood of een lichte witte aanslag: dít zegt de kleur van je tong over je gezondheid
Roze, paars, met witte aanslag, glad of juist gevlekt: de kleur en structuur van je tong kan nogal wat verschillen. Per dag, met die van je vrienden of van alle perfecte plaatjes die je online ziet. En dat het verschilt hoeft niet per se erg te zijn, maar het is wél van belang om te checken wat het over je gezondheid zegt.
En that’s where we come in. Dít zegt de kleur van je tong over je gezondheid.
De kleur van je tong
Je herkent het vast wel. Als je je niet lekker voelt door bijvoorbeeld een griepje, kan je dat terugzien aan je mond. Schrale lippen, vieze smaak of andere kleur tong. Niet gek ook dat je er dus goed aan doet om niet alleen je tanden te poetsen, maar óók je tong schoon te houden.
Je tong kan dus veel zeggen over je gezondheid. Dít zegt jouw kleur over je gezondheid.
1. Roze
Als je een tong zou moeten tekenen, zou je hem roze inkleuren. En zo moet het ook zijn. Een roze kleur toont aan dat je tong gezond is. Deze gezonde kleur komt omdat het bloed goed wordt gecirculeerd. Het is niet gek als je tong regelmatig van kleur verandert, maar check wel even wat de oorzaak is (en wat je er dus tegen kan doen).
2. Paars
Is die van jou niet roze, maar eerder paars? Dan moet je even opletten, want het wijst op een minder goede gezondheid. Een paarse tong kan verschillende oorzaken hebben, van een tekort aan vitamine B2 tot een longaandoening.
Schrik niet, het hoeft natuurlijk niks ergs te zijn, maar als je tong heel snel verkleurt van roze naar paars, kan je het beste even naar de huisarts gaan. Zo weet je binnen no-time de oorzaak.
3. Wit
Als je tong wit is, komt dat vaak door aanslag. Niks ernstigs en vrij normaal, het kan namelijk worden veroorzaakt door niet (goed) poetsen, bepaald eten, antibiotica, een griepje óf een verminderde weerstand.
Is die van jou wit, dan weet je dus wat je te doen staat. Je immuunsysteem een boost geven! Dit eten en drinken kan helpen. Als je weerstand erop vooruit gaat, zal de witte waas afnemen. Goed om te weten: als je rookt kan het wit laagje ook blijvend zijn, omdat roken het mondslijmvlies kan aantasten. Yikes.
4. Geel
Vieze smaak in je mond en riekt het niet zo fris? Grote kans dat je tong geel kleurt. Je kan dat makkelijk oplossen door een tongschraper te gebruiken of je tong te poetsen. Is het niet een waas, maar echt een “plak”? Dan kan het een infectie zijn (ook wel candida-infectie genoemd).
Dat klinkt heftiger dan het is, want het wordt veroorzaakt door een schimmel die bijna iedereen in zijn of haar mond heeft. Het wordt een infectie zodra de samenstelling van bacteriën in de mond worden verstoord. Een schone tong is dus een must.
De structuur
Naast de kleur, kan de structuur van je tong ook veel verhullen over je gezondheid. Een gezonde tong ziet er licht bobbelig uit en je moet een dun, vochtig laagje zien. Ziet jouw tong er iets anders uit? Zie je bultjes, wat vlekjes of is-ie juist helemaal glad? Wij vertellen je wat dat betekent.
1. Glad
Zie je geen bultjes (die je wel hoort te zien) en is je tong helemaal glad? Dan kan het wel eens zo zijn dat je een voedingstekort hebt.
2. Gevlekt
Is je tong niet glad, maar zie je wel vlekjes, wat lijken op ruwe plekken of verkleuringen? No worries, niks zorgwekkends aan. Sterker nog, waarschijnlijk ziet het er morgen weer anders uit. Dit heeft alles te maken met voeding en eventueel alcoholconsumptie.
3. Harig
Heb je wat witte (en soms bruinzwarte) minihaartjes achteraan op je tong? Dat komt door een disbalans tussen het afslijten en aanmaken van nieuwe cellen. Het is dus niks ergs en komt vaker voor, vooral bij koffie- en theedrinkers en rokers die niet goed genoeg hun tanden poetsen.
Antibiotica of een verminderde speekselproductie kunnen ook de oorzaak zijn van een harige tong.