Last van puistjes? Deze 10 dingen zouden wel eens de oorzaak kunnen zijn
We hebben er allemaal wel eens last van: een puistje. Ze komen altijd precies langs op een moment dat je ze niet wil hebben, maar laten we eerlijk zijn: eigenlijk komen puistjes nooit uit. Toch zijn er veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er opeens vervelende mee-eters op je gezicht verschijnen. Daarom zetten wij tien oorzaken voor het krijgen van puistjes op een rij.
We kennen de struggle allemaal.
Puistjes
De ene persoon heeft er ontzettend veel last van, terwijl iemand anders nog nooit een puistje heeft gehad. Heel oneerlijk, maar het kan met veel verschillende dingen te maken hebben. Zo zijn er ontzettend veel verschillende soorten puisten. Er bestaan microcysten, mee-eters, bobbeltjes, pustels en acne. Deze verschillende soorten puisten hebben ook allemaal een andere behandeling nodig en dit is precies de reden waarom het zo lastig is om van puistjes af te komen.
Daarom focussen wij ons vooral op het voorkomen van puisten. Het is namelijk hoogstwaarschijnlijk dat iets in je dagelijks routine bijdraagt aan de puistjes die keer op keer terugkeren. Daarom zetten wij tien oorzaken op een rij die ervoor kunnen zorgen dat jij steeds last hebt van die irritante puistjes.
1. Een mondkapje kan zorgen voor maskne
Als je tegenwoordig last hebt van meer puistjes op je kin, dan kan het heel goed dat dit komt door je mondkapje. Zweet, olie, bacteriën en vochtigheid onder je mondkapje zijn namelijk de perfecte voedingsbodem voor het vormen van puistjes. Helaas moeten we in Nederland nog steeds mondkapjes dragen, dus we moeten dit probleem op een andere manier oplossen.
Als eerste kan je het beste een mondkapje gebruiken die van een ademende stof is gemaakt. Ook is het belangrijk dat je altijd een schoon mondkapje opdoet, zodat er niet oude bacteriën op je huid gaan zitten. Zorg er daarnaast voor dat je je gezicht aan het eind van de dag goed schoonmaakt om je huid weer een frisse start te geven.
2. Je hebt niet echt te maken met acne
Om het nog ingewikkelder te maken is de “acne” die je probeert te behandelen soms niet eens echt acne. Dit zou direct verklaren waarom je gebruikelijke acnebehanelingen niet werken. Als er puistjes rond je haarlijn, voorhoofd, borst en rug opduiken en eruit zien als kleine, jeukende rode bultjes die ongeveer dezelfde grootte hebben, dan heb je misschien schimmelacne. Hoewel dit op acne lijkt, is dit eigenlijk een infectie van de haarzakjes en heeft dan ook een andere behandelingsaanpak nodig.
Als je hier erg last van hebt kan je het beste even langs de huisarts, maar als je een milde vorm van schimmelacne ervaart, kan je gewoon een OTC-roosshampoo die zinkpyrithion of seleniumsulfide bevat gebruiken. Breng het product dan aan op het probleemgebied en wacht 10 minuten voordat je het afspoelt.
Puistjes behandelen? Op deze manier verberg én voorkom je acne
3. Je wast je gezicht en kussensloop niet genoeg
Door de dag heen hopen vuil, olie en make-up zich op je huid op. Als je je gezicht niet goed wast voordat je gaat slapen, wordt al dat afval overgebracht naar je kussensloop. Dit kussensloop zorgt er vervolgens voor dat deze viezigheid weer naar je gezicht wordt overgebracht.
Het is dat ook verstandig om altijd je huid goed te wassen voordat je naar bed gaat. Ook het wassen van je kussensloop is heel belangrijk. Deze kun je het beste om de paar nachten wassen. Het is sowieso beter om gebruik te maken van een satijnen of zijden kussensloop om irriterende wrijving met je huid te verminderen.
4. Gebrek aan slaap veroorzaakt puistjes
Wist je dat te weinig slaap ook kan zorgen voor puistjes? Slaap is namelijk een tijd van rust en herstel en als we dat niet genoeg doen, blijft onze cortisolspiegel constant op een hoog niveau. Deze cortisol-afgevende hormonen binden zich graag aan je olie-klieren, waardoor ze in overdrive gaan en acne veroorzaken.
Deze oplossing is simpel: je moet gewoon meer slapen. Leg je telefoon op tijd weg en zorg ervoor dat je elke avond minimaal acht uur slaapt.
5. Je droogt je huid uit met te veel puistencrème
Wij smeren bij het eerste teken van een puistje direct een dikke laag puistencrème op, maar wist je dat dit helemaal niet goed is? Je huid kan namelijk flink uitdrogen door bijvoorbeeld salicylzuur, benzoylperoxide of zwavel. Dit zorgt weer voor meer olieproductie en dus voor meer puistjes.
Dit betekent natuurlijk niet dat je je puistencrème direct moet weggooien, maar overdrijf niet. Twee tot drie keer per week moet meer dan voldoende zijn.
6. Je gezichtsscrub maakt je puistjes erger
Niet regelmatig exfoliëren is een van de oorzaken van acne, maar dit betekent niet dat je het iedere dag moet doen. Het vaak scrubben van je huid zorgt er namelijk niet voor dat je huid steeds zachter wordt, maar kan je huid juist beschadigen. Vooral als je last hebt van puistjes is het niet handig om deze wondjes steeds opnieuw te openen.
Het is beter om je gezicht met een milde, maar effectieve formule die chemische exfoliatoren bevat te behandelen. Zo verzorg je je huid goed, maar beschadig je het niet door te scrubben.
7. De ingrediënten in je producten veroorzaken acne
Ben je gefrustreerd omdat je – in tegenstelling tot je vrienden met een perfecte huid – echt goed voor je huid zorgt, maar nog steeds last hebt van puistjes? Dan kan het best zo zijn dat er een ingrediënt in je huidverzorging zit die puistjes veroorzaakt. Stoffen als minerale olie kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je poriën verstoppen. Bovendien worden geurstoffen (vooral irriterend voor de gevoelige huid) en natriumlaurylsulfaat (een olie-strippende stof) in veel producten aangetroffen en zijn het veelvoorkomende oorzaken van acne.
Het is dus belangrijk om de etiketten van je verzorgingsproducten goed te lezen. Het is ook een goed idee om producten die bovengenoemde veelvoorkomende irriterende stoffen bevatten een tijdje niet te gebruiken. Zo kan je zien of deze producten een effect hebben op je huid. Als deze artikelen echt voor irritatie zorgen bij jouw huid, is het beter om over te stappen op geurvrije huidverzorging en sulfaat-vrije producten.
8. Je dieet kan acne veroorzaken
Tomaten en paprika’s bevatten zuur lycopeen. Dit is een algemeen irriterend middel dat de pH-waarde van je huid vermindert en puistjes rond je mond veroorzaakt. Ook kan je huid flink reageren op zuivel, gluten of andere soorten voedsel. Helaas is dit volledig afhankelijk per persoon.
Het is altijd een goed idee om een paar gezonde voedingsmiddelen voor een betere huid in je dieet op te nemen. Wil het zelf niet lukken? Ga dan in gesprek met een dermatoloog om te kijken of voedsel de oorzaak van jouw puistjes is.
9. Je droogt je huid uit tijdens het zonnebaden
We weten inmiddels dat het bakken in de zon en de zonnebank huidkanker veroorzaken, maar wist je dat de zon ook voor puistjes kan zorgen? De zon geneest je huid niet van acne, maar maakt het alleen maar erger. Bovenop alle andere schade, droogt de zon namelijk je huid uit en veroorzaakt het overmatige olieproductie. Dit zorgt ervoor dat je meer puistjes krijgt.
Het is beter om niet meer onder de zonnebank te gaan. Als je wel in de zon bent is het belangrijk dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème. Dit kan je het beste doen met een zonnebrandcrème op basis van titaniumdioxide of zink. Deze natuurlijke zonbeschermers veroorzaken minder snel irritatie dan traditionele chemicaliën.
Hailey Bieber deelt skincare-routine én de beste producten die haar helpen bij acne
10. Je workout veroorzaakt lichaamsacne
Door direct na het sporten de douche over te slaan of je gezicht niet te wassen veroorzaak je puistjes. Het mengsel van make-up, vuil, bacteriën, olie en zweet zorgt er dan namelijk voor dat je poriën verstoppen, waardoor er puistjes ontstaan.
Voordat je gaat sporten is het altijd een goed idee om je make-up te verwijderen. Natuurlijk is het ook belangrijk om na het sporten te douchen, maar als dit even niet uitkomt kan je jezelf ook reinigen met een gezichtsdoekje. Dit zorgt ervoor dat de olie en bacteriën toch verwijderd worden, waardoor ze je poriën niet verstoppen.
Dit artikel verscheen eerder op NSMBL