Liefde gaat door de maag: deze pizza met burrata, prosciutto en basilicum is perfect voor Valentijnsdag
Wij noemen deze pizza met Burrata, prosciutto en gefrituurde (!) basilicum een liefdespizza. Het sensuele van de romige Burrata, het mooie zachtroze van de prosciutto… dat is gewoon liefde op een pizza. En als je het deeg in de vorm van een hart plooit (een beetje cheesy, maar hee: wij schamen ons nergens voor), is het ook nog eens een perfect gerecht voor Valentijnsdag.
Wil je met valentijn iets leuks en lekkers maken voor je grote liefde, dan zit je goed met deze pizza. Immers: everybody loves pizza.
Voor deze pizza gebruiken we kant-en-klaar pizzadeeg (o.a. te koop bij Marqt en in sommige supermarkten), maar je kunt natuurlijk ook makkelijk zelf pizzadeeg maken. Tip: gebruik Burrata van koemelk, niet van buffelmelk op je pizza. Daar zit iets minder vocht in en dat voorkomt een kleffe pizza. Loopt er toch nog wat overtollig vocht uit de Burrata? Dep het dan een beetje op met een stukje keukenpapier: dat gaat prima.
> Check hier al onze recepten voor Valentijnsdag
Pizza met Burrata, prosciutto en gefrituurde basilicum
Voor een knapperige pizzabodem is het belangrijk dat je oven goed heet is. Gebruik het liefst een pizzasteen. Heb je die niet, verwarm de bakplaat dan mee in de oven, nog voordat je het pizzadeeg erop legt.
Verwarm de oven + bakplaat (of pizzasteen) voor op 250 graden.
Verdeel het pizzadeeg in twee porties en vorm ze tot een bal. Rol ze uit tot een cirkel, zoals je ook met een gewone pizza zou doen. Trek dan de onderkant van de cirkel iets naar beneden tot je een punt hebt gevormd.
Duw de bovenkant van de pizza (in het midden) terug, zodat er een hartvorm ontstaat.
Verdeel de tomatensaus over de pizza en bak ‘m in ongeveer 10 minuten in de hete oven.
Frituur ondertussen de blaadjes basilicum in een koekenpan met een klein laagje olie (olijfolie of neutrale olie). Laat de olie goed heet worden, doe de blaadjes erin en laat ze in ongeveer 30 seconden bruin en knapperig worden.
Schep ze voorzichtig uit de hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. De olie kun je – eenmaal afgekoeld – gebruiken als basilicumolie in verschillende gerechten (ook heerlijk om basilicum-mayonaise mee te maken!).
Haal de warme pizza uit de oven en verdeel de Burrata erover. Zet de pizza nog 2 tot 3 minuten terug in de oven.
Verdeel tot slot de prosciutto en de gefrituurde blaadjes basilicum over de liefdespizza. Maak af met wat zout, peper en gedroogde chili.
Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Culy