Een anticonceptiepil voor de man? Die lijkt er nu eindelijk aan te komen
De mannenpil.. drie jaar geleden schreven we al over dit voorbehoedsmiddel. Deze pil zou toen over tien jaar ein-de-lijk op de markt verschijnen. Hoe zit dat nu? Nou, we zijn nu drie jaar verder en er is nu al een doorbraak geweest.
Hoe fantastisch is dit nieuws?
Anticonceptiepil
Aan het gebruik van de pil – en veel andere anticonceptiemiddelen – zitten veel gevolgen: de pil invloed hebben op de geestelijke gezondheid, het kan zorgen voor gewichtstoename, misselijkheid en nog veel meer. Een spiraaltje kan je menstruatiecyclus veranderen en het inbrengen is voor velen erg pijnlijk. Sommige vrouwen die de koperspiraal gebruiken melden pijnlijkere menstruaties. Bij het hebben van een anticonceptiestaafje bloeden sommige vrouwen bijna een jaar lang (!) en ga zo maar door. Waarom moeten vrouwen al dit soort narigheid doorstaan? Voor velen zal de ‘mannenpil’ als muziek in de oren klinken.
Onderzoek
De anticonceptiepil voor mannen wordt al een tijd getest en nu blijkt uit een onderzoek dat de anticonceptiepil 99 procent effectief is. De vrouwelijke pil is 99.9 procent effectief. We zijn er dus nog niet helemaal. Ook is de pil alleen nog op muizen getest. Dit betekent dat er nog een lange weg te gaan is voordat de pil echt op de markt komt. Er zijn al wel plannen in de maak voor een proef bij mensen later dit jaar. Dit geeft dus al wel veel goede hoop!
Verschil pillen
Wetenschappers proberen al tientallen jaren een effectieve mannelijke anticonceptiepil te ontwikkelen, maar er zijn nog steeds geen goedgekeurde pillen op de markt. Eerder werden al veel soorten van de pil afgekeurd omdat er uit onderzoek kwam dat mannen stemmingswisselingen, gewichtsveranderingen en meer bijwerkingen kregen nadat ze de pil hadden ingenomen. Uhhhh ja, net zoals vrouwen, toch?
Het verschil in de vrouwelijke en mannelijke anticonceptiepil zit hem dus in het feit dat de mannelijke niet-hormonaal is. Uit de onderzoeken die ze op muizen hebben gedaan kun je niet met 100 procent zekerheid zeggen dat de pil bij mensen werkt. Gelukkig zullen ze dus waarschijnlijk starten met klinische proeven op mensen in de tweede helft van dit jaar en wie weet kunnen we over een aantal jaar toch die pil vaarwel zeggen.