Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is wat de kleur van je menstruatiebloed je probeert te zeggen

Is het je ooit opgevallen dat je menstruatiebloed niet altijd dezelfde kleur heeft? Nee? Dat is vaak wel zo. Het is eigenlijk wel goed om te weten wat de kleuren van je bloed tegen je willen ‘zeggen’ tijdens je menstruatie. De kleuren van je bloed veranderen namelijk op het moment dat je ongesteldheid voortduurt. Welke kleuren kan je bloed hebben?

Dat gaan we aan je uitleggen.

Menstruatiebloed

Het bloed wat je verliest tijdens je menstruatie kan verschillende tinten rood zijn. Dit is ook het ‘bekende’ beeld. Toch kan een menstruatie er ook heel anders uitzien. Denk aan lichtroze of donkerbruin of zelfs zwart. Maar.. wat betekenen deze kleuren?

1. Felrood

Je menstruatiebloed is felrood op het moment dat je bloedstroom het heftigst is. In het algemeen is het zo: ‘hoe roder het bloed, hoe sneller je bloedstroom.’ Tijdens de eerste paar dagen van je menstruatie laat het slijmvlies van de baarmoeder snel los. Helderrood bloed is vaak normaal, maar als je een uur lang bloedt, door maandverband of tampons lekt én veel bloedstolsels verliest, is het een goed idee om het te laten controleren. Bij twijfel altijd doen!

2. Donkerrood

Als de eerste paar dagen van je menstruatie voorbij zijn, kan de kleur veranderen in donkerrood. Hoe donkerder het bloed, hoe langer het in je baarmoeder heeft gezeten. Door de verminderde snelheid van het verlies van je baarmoederslijmvlies wordt je bloed donkerder en ouder.

3. Bruin menstruatiebloed

Oud bloed wordt donkerder naarmate het langer buiten de bloedvaten is en in contact komt met lucht. Het kan zo donker worden dat het bijna zwart lijkt. Vaak heb je bruin menstruatiebloed aan het einde van je menstruatie en sommigen zullen het ook aan het begin verliezen. Dit komt doordat je baarmoeder oud bloed van je vorige ongesteldheid doorlaat.

4. Roze

De roze kleur van menstruatiebloed komt vaak doordat het bloed gemengd is met vaginale afscheiding (die wit is), waardoor het een roze tint krijgt. Een lichte menstruatie kan er ook roze uitzien. Dit is meestal geen reden tot bezorgdheid en komt vrij vaak voor bij mensen die anticonceptie gebruiken waardoor hun menstruatie lichter wordt, zoals een spiraaltje of anticonceptiestaafje.

5. Grijs

Grijze vaginale afscheiding kan in bepaalde gevallen voorkomen. Dit is dus niet echt menstruatiebloed, maar kan bijvoorbeeld een symptoom zijn van een bacteriële vaginale infectie die bacteriële vaginose wordt genoemd. Je kunt dit bij de huisarts laten nakijken en hier iets voor krijgen. Dan is het zo weer weg.

Is jouw menstruatiecyclus normaal? 5 tekenen die daarop wijzen