Moeite met eten in de ochtend? Dat komt misschien wel hierdoor
Ben jij iemand die in de ochtend geen boterham door je keel krijgt, of gewoon geen zin heeft in een goed uitgebreid ontbijt? Het kan vaak zo zijn dat je haast hebt in de ochtend en dat je geen tijd hebt om te eten, maar heb je écht geen trek? Vaak kan het toch aan iets anders liggen.
Ontbijt blijft de belangrijkste maaltijd van de dag, so please don’t skip it!
Waarom is ontbijten nou zo belangrijk?
Iedereen blijft het maar zeggen, ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar toch vinden veel mensen het lastig om een momentje te nemen in de ochtend om goed te eten. Het kan komen door tijdnood of luiheid, maar het kan ook een oorzaak hebben waar jij niet heel veel invloed op hebt. Herken jij deze factoren?
Je hormoonspiegels schommelen per dag
Iets waar je weinig tot geen controle over hebt zijn jouw hormonen. Tijdens je slaap schommelen verschillende hormonen in jouw lichaam, dit heeft dus effect op jouw eetlust de ochtend erna. Het blijkt dus dat het hormoon dat adrenaline aanmaakt veel hoger is in de ochtend dan normaal. Onderzoekers denken dat adrenaline het ‘hongerhormoon’ onderdrukt. Vaak wanneer je toch iets probeert te eten in de ochtend raak je snel verzadigd, dit komt weer door een ander hormoon genaamd leptine. Uit onderzoek is gebleken dat ook dit hormoon hoger is in de vroege ochtenduren dan door de dag heen. De combinatie van al deze hoge gehaltes zorgt ervoor dat jij in de ochtend minder snel wilt eten.
Lage bloedsuiker
Tijdens het slapen, kun je natuurlijk een lange tijd niet eten. Door langere tijd niet te eten, is er sneller kans op een lage bloedsuikerspiegel. Dit kun je herkennen aan symptomen zoals duizeligheid en misselijkheid. Vaak door de misselijkheid heb je al minder snel zin om iets te eten. Probeer dan een licht ontbijt, zoals een verse muntthee of een lekkere yoghurtbowl met fruit in plaats van een zwaar belegde boterham.
Late night munchies
Ben jij iemand die van late night munchies houdt? Dan heeft jouw lichaam meer moeite met het verteren van het eten tijdens jouw slaap. Het lichaam functioneert langzamer in slaapstand, dus het kan wel eens zo zijn dat jouw eten in de ochtend erna nog niet helemaal is verteerd. Je zit eigenlijk nog gewoon ‘vol’ van gisteren. Probeer eens wat eerder te eten of niet meer laat te snacken, dan heb je sneller een hongergevoel in de ochtend. Probeer eens snack ideeën te zoeken voor het ontbijt in plaats van voor in de avond. Dat geeft je misschien ook wat meer motivatie om te gaan ontbijten.
Stress
Stress heeft ook weer een beetje te maken met hormonen, namelijk het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je altijd ‘aan’ staat en aan andere dingen gaat denken. Doordat jij je focust op iets waar jij je druk of zorgen om maakt, blijft jouw hongergevoel ‘uit’ staan. Eten zal dus het laatste zijn waar jij aan denkt. Het is niet heel erg makkelijk om je stresslevel te verlagen, maar probeer het aan te pakken. Niet alleen om te kunnen ontbijten, maar ook voor jouw mentale gezondheid. Wist je dat je een stressverslaving kunt oplopen? Dat is iets wat wij absoluut willen voorkomen.
Ben jij de liefste vriendin ooit? Dat kun je zien aan déze punten