Verliefd of geobsedeerd? Zo herken je een obsessieve liefde
Een scharrel, situationship, crush of verre ex: je kunt er soms obsessief aan denken, maar waar komt dat obsessieve denken eigenlijk vandaan? En niet geheel onbelangrijk: hoe kom je er vanaf?
Duizend keer je telefoon checken, ‘s nachts niet kunnen slapen en hopen dat je vrienden naar hem vragen, zodat jij er wéér over kunt beginnen. Het lijkt bijna een verliefdheid. Bijna. Want bij verliefdheid zullen de positieve gevoelens de overhand nemen, terwijl obsessief denken soms écht heel verschrikkelijk kan zijn.
Obsessieve liefde
Wanneer jij obsessief aan iemand denkt, kun je het gevoel krijgen dat je gek wordt. Vrienden of gesprekspartners kunnen wellicht heel gemakkelijk zeggen dat je je niet zo moet aanstellen en ‘gewoon wat afleiding’ moet zoeken. Toch is het niet zo gemakkelijk. Sterker nog: een love obsession wordt door psychologen daadwerkelijk gezien als een mentale gezondheidstoestand.
Verliefd zijn versus een obsessieve liefde
Het obsessief denken aan iemand is niet alleen frustrerend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer jij je gevoelens, gedachten en emoties namelijk niet meer onder controle hebt, kan dat behoorlijk schadelijk zijn. Maar hoe weet je nu of je ‘gewoon verliefd’ bent, of een ongezonde obsessie hebt met iemand? Een aantal symptomen kunnen herkenbaar zijn wanneer jij een obsessive love voor iemand hebt.
Wetenschappers zijn het er over eens: er is een overlap tussen verliefdheid en obsessive love. In beide gevallen zul je namelijk zul je namelijk gepassioneerd zijn over de desbetreffende persoon, en interesse hebben in zijn of haar leven. Bij een obsessieve liefde zul je echter constant aan deze persoon denken: deze gedachten kunnen zó erg aanwezig zijn, dat het je dagelijkse routine zal beïnvloeden.
Je zult zijn of haar acties (over)analyseren, en je zult bezitterig worden. Ook zul je eventuele afwijzing van deze persoon niet kunnen accepteren. Wanneer deze obsessieve liefde lang aanhoudt, zul je uiteindelijk last krijgen van onzekerheden en een laag zelfbeeld.
Oorzaken
Deze obsessieve liefdes ontstaan niet zomaar. Er kunnen een aantal oorzaken zijn die een rol kunnen spelen. Zo kan er sprake zijn van een serieuze aandoening, zoals erotomanie, waarbij een persoon daadwerkelijk gelooft dat de ander verliefd is op hem/haar, terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet zo is.
Een andere mogelijke oorzaak en tegelijkertijd een serieuzere aandoening is een borderline stoornis. Mensen met deze stoornis hebben over het algemeen meer moeite met het reguleren van hun emoties, kunnen vaker last hebben van mood swings, en hebben een extremere verlatingsangst.
Daarbij kunnen trauma’s uit het verleden een grote rol spelen. Wanneer jij in jouw kindertijd bijvoorbeeld een minder goede relatie hebt gehad met één van jouw ouders, kun je wellicht last hebben van bindingsangst of verlatingsangst. In deze gevallen zul je zó bang zijn om de ander te verliezen, dat jouw verliefdheid kan omslaan in obsessief denken aan deze persoon.
Ten slotte kunnen sociale normen een rol spelen. Wanneer jij in jouw omgeving veel relaties hebt gezien waarbij bezitterigheid een rol speelde, zul jij dit kunnen interpreteren als ‘echte liefde’. In jouw eigen relatie zullen bezitterigheid en behoefte aan controle behoorlijk aanwezig zijn.
Natuurlijk hoeft een obessieve liefde niet meteen te betekenen dat je bipolair bent, maar wanneer jij jezelf betrapt dat je wel héél veel aan deze persoon denkt, en het jouw dagelijkse routine beïnvloedt, kan een portie zelfreflectie geen kwaad.