Droom je vaak de raarste dingen? Daar word je dus eigenlijk heel slim van
Droom jij âs nachts vaak de raarste dromen? Dat kan betekenen dat jouw hersenen proberen om slimmer te worden â een neurowetenschapper heeft namelijk de link gelegd tussen gekke dromen en het trainen van kunstmatige-intelligentiesystemen en we vinden het super interessant.
Jouw hersenen verzinnen soms vaak de gekste dingen, maar daar zit volgens een Amerikaanse neurowetenschapper een heel logische verklaring achter.
Jouw hersenen vs. kunstmatige intelligentie
Erik Hoel is neurowetenschapper aan de Universiteit in het Amerikaanse Medford. âVreemde dromen hebben een belangrijk doelâ, vertelt Erik in een artikel op WebMD. âDeze dromen helpen onze hersenen om dagelijkse ervaringen te begrijpen op een manier die dieper leren mogelijk maat. Mensen breiden hun hersenkracht eigenlijk op vrijwel dezelfde manier uit als hoe kunstmatige-intelligentiesystemen worden getraind om slimmer te worden.â
Verder vertelt Erik dat er bij kunstmatige-intelligentiesystemen vaak absurde situaties getest worden. Wanneer je namelijk constant dezelfde case voorlegt, dan raakt het systeem gewend aan de gegevens en leert het niets meer bij.
Heb je vaak dromen over seks? De betekenis daarvan is minder spannend dan je denkt
Om dit probleem tegen te gaan, zorgen wetenschappers dus voor een zekere mate van chaos en random dingen in hun gegevens, zodat de kunstmatige intelligentie beter getraind kan worden. Zo maak je een systeem nauwkeuriger en zorg je ervoor dat zoân systeem niet op de automatische piloot gaat werken.
Chaos in je hersenen = slimmer worden
Terug naar jouw brein. We hadden het natuurlijk over gekke dromen â deze kan je het beste vergelijken met de chaos die wetenschappers bij kunstmatige-intelligentiesystemen toepassen. Jouw brein stuurt impulsen, die je krijgt via gekke dromen, om slimmer te worden en om informatie beter te leren verwerken.
âDe eigenaardigheid van dromen en de manier waarop ze afwijken van de gebeurtenissen in het dagelijkse leven, geeft ons het idee dat er wel een biologische functie achter móét zittenâ, vertelt Erik.
Maar reken jezelf nog niet in de categorie Einstein als je vaak gekke dromen hebt, want jammer genoeg kan deze theorie nooit voor de volle 100% bewezen worden. Dromen kunnen niet worden vastgelegd, vaak ook omdat je er slechts kleine delen van onthoudt. Meestal zijn dit alleen de dingen die je droomt vlĂĄk voordat je wakker wordt.
Relatieadvies van je dromen? Dit is wat jouw dromen je willen vertellen