7 mogelijke redenen waarom je menstruatie te laat of te vroeg komt
‘Ben ik zwanger?’, ‘Is er iets mis met mijn lichaam?’, ‘Ben ik ziek?’ of andere gedachten met ongeveer dezelfde insteek gaan rond in je hoofd als menstruatie te vroeg of te laat is. Of je nu aan de pil bent of niet, hier kunnen tig verschillende oorzaken voor zijn.
Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.
De volgende punten kunnen mogelijke oorzaken zijn wat betreft je ontregelde menstruatie. Grote kans dat het aan één van deze punten ligt, maar indien je twijfelt raden we altijd aan een arts op te zoeken. Vooral als het mogelijk reden nummer twee is.
1. Je gewicht is veranderd
Je gewicht kan de reden voor een onregelmatige menstruatie zijn. Als je veel gewicht verliest of juist zwaarder wordt, verandert het aantal hormonen in je lichaam ook; dit zou voor een onregelmatige menstruatie kunnen zorgen.
2. Je hebt een SOA
Dit is wel even heel kort door de bocht, maar in theorie is het mogelijk. Een SOA kan ervoor zorgen dat je bloedt tussen je menstruatieperiodes in; vaak is dit dan lichter dan normaal. Let dus op de hoeveelheid bloed die je verliest en zie dit een paar dagen aan. Als je evenveel bloedt als normaal, dan is je menstruatie waarschijnlijk wat vroeger gekomen om een andere reden.
3. Stress heeft invloed op menstruatie
Stress kan een hele grote invloed hebben op je menstruatie. Zo kan deze eerder komen of juist even uitblijven. Als je je daar ook nog eens zorgen om gaat maken, werkt dit dus averechts.
4. Je hebt de morning-after pil genomen
Je nam het zekere voor het onzekere en nam de morning-after pil. Dit kan er echter voor zorgen dat je menstruatie even ontregeld is en eerder komt. No worries.
5. Je hebt een gynaecologische of medische aandoening.
Natuurlijk gaan we niet meteen van het ergste uit, maar het kan zijn dat je problemen hebt met je baarmoeder of je eierstokken, waardoor je menstruatie onregelmatig wordt. Als je verder nog abnormale onregelmatigheden of veranderingen opmerkt, kun je de huisarts bezoeken.
6. Je slikt de pil (door)
Als je de pil slikt en je hebt deze al een poos doorgeslikt zonder stopweken, dan kan het zijn dat je menstruatie niet lijkt op wat je gewend bent als je wél weer eens een stopweek inlast. Je bloedingen kunnen bijvoorbeeld een bruine kleur krijgen of wat lichter zijn dan normaal, maar wees niet bang: er is niks aan de hand. Als je last hebt van doorbraakbloedingen – die vinden plaats terwijl je wél de pil inneemt – kan dit ook verschillende oorzaken hebben.
Misschien ben je een pil vergeten, heb je last gehad van diarree of hebben andere medicijnen de werking van de pil aangetast. Als je het niet vertrouwt, is het altijd aan te raden om voor alle zekerheid naar de dokter te gaan.
7. Je dagelijkse routine is ontregeld, en dus ook je menstruatie
Of je nu reist, op vakantie bent of je regime aanpast en even niet naar de sportschool gaat: dit kan allemaal invloed hebben op je ongesteldheid vanwege de hormonale verandering die plaats kan vinden. Hierdoor is je menstruatie dus ook te vroeg of te laat.
Of hij nou vroeg, laat of op tijd is, je menstruatie is zelden een pretje. Ook wel eens last van hoofdpijn tijdens je menstruatie? Lees hier hoe dat komt en hoe je daar mee dealt.