Last van scheerbultjes? Met deze tips zijn ze verleden tijd
Niets zo vervelend als die akelige bultjes die ontstaan na het scheren. Denk je eindelijk weer een heerlijke gladde huid te hebben, is de realiteit dat je huid vol scheerbultjes en ingegroeide haartjes zit die óók nog eens jeuken als een malle. Komt dit probleem je bekend voor? Wij hebben tips voor het behandelen van deze scheerbultjes én voor het voorkomen ervan.
Scheerbultjes
Wat zijn scheerbultjes nu eigenlijk precies? ‘Scheerbultjes’ is de term voor de kleine, rode bultjes die na het scheren op verschillende manieren kunnen ontstaan. Zo kan je huid gewoonweg gevoelig zijn voor scheren en ontstaat hierdoor een rode, droge en geïrriteerde huid. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je met een bot mesje scheert of doordat je scheert zonder scheerschuim of douchegel.
De rode bultjes kunnen ook ontstaan doordat de afgescheerde haartjes bij het terug groeien weer omkrullen. Dit zorgt voor ingegroeide haartjes die zich uiten in rode bultjes die ontzettend jeuken en zelfs pijn kunnen doen. De ene persoon zal hier meer aanleg voor hebben dan de andere persoon. Toch zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de bultjes te behandelen of -nog beter- te voorkomen.
Scheerbultjes behandelen
Als je last hebt van scheerbultjes wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Je kunt een aantal dingen doen om het genezingsproces te versnellen en de irritatie te verzachten.
Koud washandje
Wanneer je na het scheren de eerste scheerbultjes al ziet ontstaan, is het belangrijk om zo snel mogelijk de irritatie te verzachten. Dit kan je doen door een koud washandje op de geïrriteerde huid te leggen.
Ontstekingsremmend product
Daarnaast is het verstandig de scheerbultjes te behandelen met een ontstekingsremmend product. De scheerbultjes zijn namelijk in feite gewoon kleine ontstekingen, en die hebben een goede behandeling nodig wanneer je het genezingsproces wilt versnellen.
Exfoliëren?
Een product dat de huid exfolieert kan ook werken tegen scheerbultjes. Exfoliatie werkt namelijk ontstekingsremmend, en bij het exfoliëren kunnen ingegroeide haartjes mogelijk weer vrij komen waardoor je ze bij de eerstvolgende scheerbeurt makkelijker kan wegscheren.
Pas bij het gebruiken van een product dat de huid exfolieert wel goed op, geen enkele huid is hetzelfde en niet iedere huid met scheerbultjes zal hier goed op reageren. Wees daarom niet te hardhandig bij het aanbrengen van zo’n product en wanneer je merkt dat je huid het niet heel fijn vindt, wees niet eigenwijs en stop meteen. Probeer dan een ontstekingsremmend product te zoeken dat meer geschikt is voor een gevoelige huid.
Voorkom strakke kleding
Ten slotte is het belangrijk om vlak na het scheren even voorzichtig te zijn met strakke kleding wanneer je snel af wilt van scheerbultjes. Op plekken zoals je oksels kan kleding nog wel eens gaan schuren met de huid en dat is juist niét wat je wilt. Draag daarom losse kleding als je weer last hebt van die irriterende, rode bultjes. Daar help je het genezingsproces enorm mee.
Ben je niet zo van het dragen van losse kleding naar buiten? Zorg dan dat je je scheert in de avond, zodat je in een lekker los shirt zonder strakke string naar bed toe kan.
Voorkomen is beter dan genezen
Fijn, nu weet je hoe je die vervelende scheerbultjes kunt behandelen. Maar iedereen weet dat voorkomen natuurlijk beter is dan genezen. Of we dan ook tips hebben voor het voorkomen van scheerbultjes? Zéker.
Stop met droogscheren
Voorkom ten alle tijden droogscheren! Het is je vast wel eens overkomen: op een lekkere zonnige dag trek je een rokje aan en: help. Je bent helemaal vergeten om je benen te scheren. Je hebt haast, dus je haalt je scheermes snel even over de haartjes heen zonder je benen nat te maken.
Uhhh, écht niet meer doen. Droogscheren staat haast gelijk aan het vragen om scheerbultjes. Wanneer je scheert op een droge huid zit er geen beschermlaag tussen je huid en het scheermesje, wat zorgt voor een veel grotere kans op irritatie.
Zorg áltijd voor een scherp mesje
Ja, we weten het, scheermesjes zijn niet altijd even goedkoop. Maar te lang doorscheren met hetzelfde mesje is écht vragen om problemen. De meeste vrouwen zijn hier wel van op de hoogte, maar wisselen nog steeds hun scheermesje niet vaak genoeg. Daarom is dit nog even een reminder om je mesje te wisselen wanneer je merkt dat deze ook maar een beetje bot wordt.
Zorg voor de juiste ‘scheer omstandigheden’
Wanneer je je gaat scheren, wil je ervoor zorgen dat je dit doet tijdens een warme, stomende douche. De warmte en stoom zorgt er namelijk voor dat de haartjes en huid zachter worden waardoor er minder snel scheerbultjes zullen ontstaan.
Daarnaast speelt de plek waar je je scheermes bewaart ook een rol. Bewaar je scheermes voortaan op een droge plek en niet in de douche. De vochtigheid in de douche zorgt er namelijk voor dat jouw geliefde scheermes een broeiplek wordt voor bacteriën en mogelijk zelfs schimmel. Het spreekt voor zich dat het contact tussen jouw huid en zo’n vies scheermes niet veel goeds zal doen voor je scheerbultjes. Haal je scheermes dus zo snel mogelijk weg uit je douche, mocht deze daar liggen.
Hopelijk zullen deze tips er voor zorgen dat je voor eens en voor altijd gedag kan zeggen tegen je scheerbultjes. Happy shaving, ladies.