Redactie
Redactie Gezondheid 21 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Ben jij verslaafd aan je telefoon? Dit zijn de signalen (en zo neem je een detox)

We zitten veel meer binnen dan normaal en dat maakt het makkelijker om uren op social media te spenderen. Je begint je dag met je telefoon en eindigt je avond met scrollen op je telefoon. Kortom, onze obsessie voor mobiele gadgets is gigantisch. En met die telefoonverslaving komen natuurlijk ook een handjevol nieuwe syndromen mee.

Dit zijn de signalen van een telefoonverslaving.

Verslaafd aan je telefoon

We zijn verslaafd aan onze telefoon en dat heeft een grote invloed op ons welzijn. Van depressies tot sociale vergelijking, allebei veelvoorkomende gevolgen van overmatig gebruik van je telefoon en dus je telefoonverslaving.

Pamela Roberts, een psychotherapeut van het Priory’s Woking Hospital in Surrey, legt uit dat het niet alleen stoffen zijn, maar het is ook je gedrag die voor een vicieuze cirkel kan zorgen.
“We are increasingly aware that behaviours, not just substances, can become addictive, and this raises the question of whether a phone is ‘addictive’ (and certainly smartphone apps are built to encourage more-ish behaviour), or whether the person has an addictive personality.”

Het kan ook je relaties beïnvloeden en slecht gedrag tegen mensen die voor jouw gevoel niet snel genoeg je berichtjes beantwoorden. “This can create negative consequences which, in turn, cause shame, regret, and remorse, and the way to get away from those deep, negative emotions can be to ‘use’ again – in this case reach for the phone,” legt Pamela Roberts uit.

Naast dat je relaties dus waarschijnlijk niet leuker worden als je tijdens een dinertje steeds door Instagram scrollt, worden je cognitieve functies door je telefoonverslaving er helaas ook niet beter op.

Signalen van een telefoonverslaving

  • Je telefoon verstoort je slaapritme
  • Let je niet op vrienden of familie omdat je constant aan het checken en scrollen bent om te scrollen?
  • Je controleert constant je telefoon
  • Je relatie, gezondheid of werk lijdt eronder
  • Het constant openen van je apps

Zo neem je een detox

Gelden deze signalen voor jou? Dan heb je mogelijk een telefoonverslaving. Als je echt verslaafd bent, is het moeilijk om je telefoongebruik te verminderen. Voor de frequente gebruikers onder ons, zijn er gelukkig nog veel opties. Het begint allemaal bij erkenning. Wanneer je ook weet wat de gevolgen hiervan zijn, is het makkelijker om je gedrag aan te passen. Wij delen een aantal tips voor een telefoon-detox.

1. Begin je dag zonder telefoon

Probeer als je wakker wordt je telefoon te laten liggen. Sommige mensen worden wakker en scrollen meteen door Facebook alsof het de krant is, terwijl anderen te lang in bed blijven om Instagram-verhalen in te halen die we tijdens het slapen hebben gemist. Herkenbaar? Helaas doet het niets goed voor je mentale gezondheid en bovendien verspil je je kostbare tijd in de ochtend. Probeer in de ochtend de eerste dertig minuten niet op je telefoon te kijken, zo verminder je ook meteen je telefoonverslaving.

2. Zet je notificaties uit

Jij krijgt constant meldingen op je telefoon en daardoor wil je er steeds op reageren. Probeer daarom je telefoon uit te zetten voor een bepaalde tijd of op vliegtuigstand. Hierdoor zul je niet in de verleiding komen om je telefoon te pakken bij elke notificatie. Kijk gewoon af en toe op je telefoon en beantwoordt dan alles in een keer.

3. Zorg voor no-go-zones

Probeer in sommige ruimtes een no-go zone te creëren. Je spreekt als het ware af dat je in bepaalde ruimtes niet op je telefoon mag zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je slaapkamer of zelfs je badkamer. Hierdoor zit je al minder snel op je telefoon en verminder je je telefoonverslaving. Het is makkelijker en realistischer om grenzen te stellen rond specifieke kamers waar schermen niet thuishoren.

Lees ook: 5 gewoontes die 2 minuten kosten en een grote impact hebben op je leven