‘Ben je weer alleen?’ Zó ga je om met single shaming tijdens de feestdagen
De Sint is nog maar nét het land uit of er wordt al volop gepraat over kerst. Leuk hoor, al die dagen vol familie en lekker eten, maar als jij single bent kan het soms nog knap lastig zijn. Helemaal als al jouw familieleden wél een partner meenemen naar het diner. Ook zit er altijd een bemoeizuchtelijke oma, tante of familievriend bij die toch maar even vraagt waarom jij nou weer alleen bent aangeschoven. Uhhhhm.. ja, soms zit dat er gewoon niet in? Single shaming is real en om irritaties te voorkomen helpen we je met een aantal situaties.
Hoe reageer je het beste op bepaalde opmerkingen?
Single shaming tijdens de feestdagen
Iedereen lijkt toch altijd maar een mening te hebben over het single zijn tijdens de feestdagen. ‘Dat is toch niet leuk? Dat kan toch niet?’ Tsja, soms lijken mensen te vergeten dat je het leven niet altijd in de hand hebt. Of dat je misschien soms wel beter af bent alleen. Tijdens de feestdagen zegt meer dan 1 op de 3 Gen Z en millennials dat vrienden en familie hen een slecht gevoel hebben gegeven omdat ze geen partner hebben, volgens dating app Bumble. Onder andere hierdoor zegt 30% van de Gen Z en millennials dat ze zich zelfbewuster voelen over het feit dat ze single zijn tijdens de feestdagen. Zie jij het al weer helemaal gebeuren dat je vervelende vragen krijgt? Zó reageer jij daar het beste op.
‘Ben je nog steeds single?’
Meer mensen oefenen met bewust single zijn en wachten op de juiste persoon. Gewoon je familie of vrienden laten weten dat je bewust aan het daten bent en de tijd neemt om iemand te vinden die overeenstemt met je waarden in plaats van overhaast een relatie aan te gaan, kan deze vraag perfect beantwoorden.
‘Wat is er mis met jou?’
Niets! Is het antwoord. Maar we begrijpen dat dit een lastiger antwoord kan zijn. Hoewel het vaak schertsend wordt gezegd, kan het je vertrouwen ondermijnen. Laat ons eerst herhalen dat er niets mis is met jou, noch met het feit dat je single bent.
‘Wil je geen kinderen?’
Kinderen krijgen is iets wat in je eigen tijd gebeurt en is gewoon niet iets wat iedereen wil. Dit is een zeer persoonlijke zaak, dus je staat in je recht om van onderwerp te veranderen en het gesprek af te sluiten. Op Bumble kun je op je profiel aangeven of je wel of niet geïnteresseerd bent in het krijgen van kinderen, wat een goede manier kan zijn om je bedoelingen over het onderwerp duidelijk te maken aan potentiële matches.
‘Je moet minder kieskeurig zijn…’
Vrienden en familie denken vaak dat zij het het beste weten als het gaat om relaties en suggereren soms dat je je normen moet verlagen. Laat weten dat je niet bereid bent je te schikken. Je zoekt iemand die dezelfde interesses, waarden en ambities heeft als jij, in plaats van iemand te accepteren die oppervlakkige aandacht of genegenheid toont. Herinner hen eraan dat het beter is om alleen gelukkig te zijn dan ongelukkig met iemand.
‘Zit je op dating apps?’
Als je wordt gevraagd of je op dating apps zit, wees dan niet verlegen – geef het toe! Het gebruik van dating apps betekent dat je je relatie in eigen hand neemt en onderzoekt wie er is.
Remember ladies; laat niemand je wijsmaken dat je niet goed genoeg bent omdat je ‘alleen’ bent. Jij bent nu namelijk in je #singlegirlera en dat tijdperk is amazing.