19 x herkenbaar als je geneeskunde studeert
Het leven als geneeskunde gaat niet altijd over rozen. Je werkt hard, geeft sociale activiteiten op en bent minstens honderd jaar bezig met je studie. Maar er zijn ook heel veel leuke dingen aan deze mega coole studie. Knappe dokters, fijne feestjes. Deze situaties herken je als je geneeskunde studeert:
1. Poep, plas, seks, heerlijk
Niets is jou te vies. Als geneeskunde student heb je zelfs best een beetje een fascinatie voor alles wat andere mensen misschien verschrikkelijk vinden. Denk aan poepen, plassen en seksueel overdraagbare aandoeningen natuurlijk. Piemels en vagina’s, een anus of een open botbreuk? Kom maar door.
2. Je geeft veel te veel geld uit
Je hebt boeken nodig. Veel boeken. Dure boeken. Zeg maar dag tegen je geld. En het is nogal jammer dat je uiteindelijk alleen de powerpoints leert. Achja, wel vet om te hebben al die boeken.
3. …geld dat je eigenlijk niet hebt
Dagenlang loop jij te zwoegen in de ub, bijbaantjes gaan amper naast je studie en je bent sowieso al honderd jaar bezig voordat je eindelijk eens een beetje geld gaat verdienen. Maar, als je dan éindelijk klaar bent, wordt jouw harde werken beloond. Hallo torenhoge studieschuld. En ook hallo salaris.
4. Eh, wat precies?
Al in het eerste jaar wordt veel jargon gebruikt. Ja, die docenten gaan er vanuit dat jij alles al snapt en alle termen al minstens honderd keer voorbij hebt zien komen in je boeken. Niets is minder waar en je voelt je even een oen.
5. Docenten zijn niet echt op elkaar afgestemd
Je hoort in elk college ‘jullie weten dit natuurlijk al’. Terwijl jullie géén idee hebben waar de beste man of vrouw over praat. Nee, die term hebben we nog nooit gehoord nee.
6. Brak op de snijzaal
Wie kent het niet? Met je brakke hoofd op de snijzaal aankomen. Chill? Nee. Schaamte? Ja.
7. Iedereen denkt dat je mega gezond bent
Maar ja, ook jij houdt van een wijntje of tien, een nachtje doorhalen, een zak chips leeg eten of af en toe een sigaretje roken.
8. Die vragenvuurtjes zijn vreselijk
De frustratie wanneer je je OK-dagen goed voorbereidt en bijna geen vragen krijgt. En een onvoorbereid spoed-OK krijg je natuurlijk een enorm vragenuur en weet je bijna niets. Helemaal top.
9. Jouw vrienden vragen jou altijd om advies
Een kwaaltje, een gek bubbeltje. Jij bent de persoon waar je vrienden naartoe gaan als ze een lichamelijk kwaaltje niet helemaal vertrouwen. En jij probeert natuurlijk het allerbeste advies te geven en bent de eerste die voor ze klaarstaat.
10. Je e-mailadres is vet handig
Bij iedere coschap kun je je gloednieuwe e-mailadres gebruiken om een Netflix account aan te maken met een gratis proefmaand. Hóe chill.
11. Vakantie? Wanneer dan?
Je gaat je langzaam realiseren dat je wel héél weinig vakantiedagen hebt. En ook niet altijd wanneer de rest vakantie heeft.
12. Je wordt een beetje een hypochonder
Want jij weet nu precies hoe het menselijk lichaam werkt. En hoe het niet hoort te werken.
13. Je bent apetrots na je eerste bloedafnames, je eerste dissecties, je eerste consultaties
Je voelt je al een echte echte dokter dankzij deze skills.
14. Zeg maar dag tegen je nagellak
Helaas, die mooie gelakte nageltjes hoef je de komende tijd niet meer mee aan te komen in het ziekenhuis. Net zoals je sieraden en je haren die je netjes vast maakt met je elastiekje. Tja, je loop hier nu eenmaal geen modeshow.
15. De feestjes zijn geweldig
Geneeskundestudenten zijn van een goed feestje niet vies. Sterker nog, feesten kunnen ze als de beste. En jij bent maar al te graag aanwezig. Hallo toekomstige knappe dokters.
16. Mensen denken dat je ouders ook geneeskunde hebben gesturdeerd
En eerlijk, in veel gevallen is dat ook zo en zijn je ouders al jaren trotse artsen.
17. Niet blij zijn met een 7
Maar je anamnese was volledig, jouw conclusie perfect en ze neemt jouw beleid toch over? Hallo je hebt hier een TOP geneeskundestudent voor je. En die verdient meer dan een 7.
18. Je bent in het begin een beetje onhandig
Of je staat in het steriele veld, je bukt voorover zodat álles uit de zak van je witte jas valt of je staat simpelweg continu in de weg en weet antwoorden op vragen niet. ‘Wat is de functie van de maag?’ Waarop jij antwoordt: het ontvangt eten. En daar is niets van gelogen.
19. Soms zit je er even helemaal doorheen, maar het komt goed
Dit leven gaat niet altijd over rozen. Je zult er redelijk vaak sociale activiteiten voor op moeten zeggen en er wordt veel van jou verwacht. Dokter word je niet zomaar. Maar je krijgt al gauw weer het besef dat jij maar één doel hebt in jouw leven: mensen beter maken. En dat is een fantastisch doel.