Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 19 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Het was weer volle maan: slapen we dan écht slechter?

Moeite met in slaap komen, woelen in bed, heftige dromen… eens per maand heb ik er last van. En telkens als ik daarna de maanstand check, dan zie ik het al. Volle maan. Heeft de maanstand écht invloed op onze slaap, of is dit maar een toevallig fabeltje?

De wetenschap is in elk geval om: volle maan kan zeker invloed hebben op die slapeloze nachten. Bij onze collega’s van Bedrock lezen we namelijk dat er nu voor het eerst wetenschappelijk bewijs is – en we vertellen je er alles over.

De invloed van volle maan op je nachtrust

Tijd om de krachten van de maan eens onder de loep te komen. Het is namelijk echt geen toeval dat je precies rond de volle maan minder goed in slaap kunt vallen. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Argentinië onderzochten samen het effect van de maanstand op je slaap.

Bij het onderzoek, wat je hier eventueel terug kunt lezen, kregen in totaal 500 mensen een polsbandje om waarmee werd gemeten wanneer en hoe de proefpersonen sliepen.

Het resultaat van het onderzoek: in de 5 nachten voor volle maan vielen de proefpersonen 30 tot maar liefst 80 minuten later in slaap dan wanneer er geen volle maan aan de hemel te vinden was. Gemiddeld sliepen de proefpersonen die nachten drie kwartier korter dan andere nachten.

Oerdrift

Met het onderzoek is dus bewezen dát de volle maan en slaap in verband staan met elkaar, maar waaróm is nog niet duidelijk. Wel denken de wetenschappers dat het te maken zou kunnen hebben met de evolutie.

Heel vroeger hadden onze voorouders namelijk nog geen elektriciteit. Tijdens de lichtste nachten, als de maan het felste scheen, was het voor hen gunstiger om op te blijven dan tijdens een pikdonkere nacht. Het zou kunnen dat wij deze oerdrift dus nog steeds in ons hebben zitten – en daarom vallen we rond die volle maan dus niet zo lekker in slaap.

Lig je ’s nachts vaak wakker? 5x redenen waarom slapen niet wil lukken