Solliciteren als Gen Z’er? Met deze tips sleep jij die baan binnen
Er bestaan genoeg vooroordelen over de ambities en werkwijze van onze generatie: Gen Z. Zo zouden we hele dagen op sociale media zitten, zijn we minder maatschappelijk betrokken dan elke andere generatie en zijn we liever lui dan moe. Herken jij jezelf hierin? Nee, precies. In tegenstelling tot deze vooroordelen, kent onze generatie juist heel veel competenties waar anderen van kunnen leren. Wil jij weten hoe jij je Gen Z’er onderscheidt tijdens een sollicitatie? Wij geven je 4 tips.
Solliciteren kan je leren en voorkom vooral deze uitspraken
Met deze sollicitatietips krijg jij als Gen Z’er gegarandeerd de baan
Want dat jij een Gen Z’er bent, kan erg in je voordeel werken.
Gebruik je digitale kennis
Komen jouw ouders of opa en oma regelmatig naar jou toe om te vragen hoe iets op hun telefoon of laptop werkt? Dat is omdat jij bent opgegroeid in een digitaal tijdperk met allerlei gadgets, digitale snufjes en grote ontwikkelingen binnen sociale media. Jij weet hierover meer dan de oudere generatie in jouw omgeving.
Jouw kennis kan het bedrijf waar je solliciteert goed van pas komen. Is het je bijvoorbeeld opgevallen dat de organisatie gebruikmaakt van saaie en lange vacatureteksten? Of focust de organisatie zich nog te veel op Facebook terwijl er nog veel meer te ontdekken is in de wereld van sociale media? Laat tijdens je sollicitatie merken dat jij hier betere en vooral modernere ideeën over hebt. Wedden dat je indruk maakt?
‘Student en … 10 jaar werkervaring’
Werkgevers kunnen in hun vacatures soms het onmogelijke vragen. Ze zijn op zoek naar iemand die net is afgestudeerd, maar tien jaar werkervaring is een pre. Tja… zo’n vacature schrikt natuurlijk af.
Wanneer je student of net afgestudeerd bent, is een werkervaring van jaren onmogelijk. Bovendien wil het niet zeggen dat wanneer jij vijf jaar werkervaring hebt dat je gegarandeerd meer kennis hebt dan iemand die bijvoorbeeld twee jaar werkervaring heeft. Probeer tussen de regels van de vacature door te lezen aan welke competenties je precies moet voldoen en laat tijdens je sollicitatie weten waar je allemaal al wél ervaring in hebt. En de rest? Dat leer je wel in de functie.
Lui? Nee, eerder efficiënt
Gen Z’ers zijn niet lui, ze zijn juist efficiënt en flexibel. Waarom drie van de acht uur op een werkdag onproductief zijn als je ‘s avonds of in het weekend die uurtjes wél efficiënt kan besteden? Misschien is de acht-urige werkdag inderdaad niet zo voor ons weggelegd, maar dat wil niet zeggen dat er geen goede of zelfs betere alternatieven zijn.
Wij Gen Z’ers zijn juist erg ruimdenkend, wat betekent dat we niet precies op vrijdag om 17:00 uur onze laptop dichtdoen en ‘m op maandag 8:30 uur weer open doen. Laat tijdens je sollicitaite merken dat jij als Gen Z’er felixbel en bereid bent om ook in het weekend of in de avonduurtjes te werken.
Zelfverzekerdheid is key
Jij als Gen Z’er bent stabiel, ondernemend, competitief, onafhankelijk en open minded. Dat zijn een aantal kenmerken die voor een werkgever heel interessant zijn. Wees je dan ook bewust van deze mooie collectie aan eigenschappen, zodat jij zelfverzekerd die sollicitatie ingaat.
Dat betekent ook dat je voorbereid bent en weet wat je waard bent zodra je de vraag krijgt hoeveel je zou willen verdienen. Baseer jouw salaris op wat anderen binnen dezelfde functie verdienen en durf dit ook te vragen en toe te lichten. Lees hier wat je leeftijdsgenoten verdienen. Proberen ze je ervan te overtuigen dat je dit salaris niet waard bent? Dan ga je lekker op zoek naar een andere baan. Want zo zijn Gen Z’ers dan ook wel weer.