Hoe verklaar je je ‘spontane’ gewichtstoename?
Er is niks frustrerender dan op de weegschaal stappen en een hoger gewicht zien dan dat je gedacht had. Ook je broek proberen dicht te doen en tot de ontdekking komen dat dat niet zo soepel meer gaat is alles behalve leuk. Een ‘spontane’ gewichtstoename kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je niet weet waardoor je ineens zwaarder bent dan dat je dacht ligt het misschien aan één van de volgende zeven redenen.
1. Gebrek aan slaap
Het is wetenschappelijk bewezen dat te weinig slaap kan leiden tot behoorlijke gewichtstoename. Volgens de Mayo CLinic kwam uit een onderzoek naar voren dat vrouwen die minder dan zes uur per dag slapen waarschijnlijk eerder vijf kilo aankomen dan vrouwen die zeven uur per dag slapen. Te weinig slaap heeft als effect dat de hormonen die je eetlust reguleren worden gestimuleerd waardoor je honger krijgt. Ook kan de gewichtstoename komen doordat je geen zin hebt in beweging of sport wanneer je moe bent. Zeven uur slaap per dag is perfect voor een stabiel gewicht.
2. Je medicatie
Vaak zoek je de oorzaak van gewichtstoename in een verandering in je voedings- of bewegingspatroon, maar je medicijnen kunnen hier ook de schuld van zijn. Veel medicijnen kunnen een toename in het gewicht veroorzaken zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, medicijnen tegen migraine en medicijnen tegen stemmingswisselingen. Wanneer je denkt dat één van jouw medicijnen verantwoordelijk kan zijn voor je gewichtstoename, bespreek dit dan met je huisarts.
3. Stress
Door stress krijgt het hormoon cortisol een boost, wat ervoor zorgt dat je hongerig wordt. Maar dat is nog niet alles, want door stress lig je ook vaak ‘s nachts wakker, wat er weer voor zorgt dat je te weinig slaapt, en dan zijn we weer bij het eerste punt. Sporten is een eenvoudige oplossing hiervoor. Ten eerste verlaagt sporten je stresslevel, ten tweede verbrand je natuurlijk calorieën met sporten.
4. Je werk
Wanneer je al langer een zittend beroep hebt ga je er niet vanuit dat je gewichtstoename daar aan kan liggen. Maar het zitten is niet alleen verantwoordelijk voor extra kilo’s. Misschien ben je aan een nieuw project begonnen waardoor je ‘s nachts langer door moet werken? Dan krijg je de gewichtstoename van én het slaaptekort, én de stress. Het kan ook zijn dat je te druk bent om een gezonde lunch van huis mee te nemen en daardoor kiest voor een vette hap. Tel daarbij wat gedachteloos snacken achter je bureau en een aantal verjaardagen van collega’s met taart bij op en je weet waar je extra kilo’s vandaan komen.
5. Natrium
Soms is er een simpele verklaring voor je extra kilo’s, en dat is je natrium inname. Wanneer dat de boosdoener is, zijn je extra kilo’s geen vet maar houdt je lichaam gewoon water vast. Dit doet je lichaam om de natrium te verdunnen. Afgezien van zout zit natrium in veel onverwachte voedingsmiddelen verborgen zoals salade dressings, sauzen, diepvriesmaaltijden en brood. Wanneer je rekening houdt met je natrium inname zullen je kilo’s snel verdwijnen.
6. Water vasthouden
Net zoals met natrium is watergewicht geen vet, maar zorgt het wel voor een hoger getal op de weegschaal en je kunt je daadwerkelijk zwaarder voelen. Je kunt dit oplossen door, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, water te drinken. De reden dat je lichaam namelijk vocht vasthoudt is omdat je te weinig water drinkt. Daardoor denkt het lichaam dat het water vast moet houden als reservevoorraad.
7. Gewichtstraining
Vaak merk je dat wanneer je begint met sporten, je juist kilo’s aankomt in plaats van afvalt. Dit kan komen door twee redenen. De eerste reden is dat je je spieren traint wanneer je sport, en spieren wegen zwaarder dan vet. Ten tweede zorgt het trainen voor spierontstekingen (de spierpijn die je na afloop hebt), en zwellen je spieren op van het water vasthouden om ze daartegen te beschermen. Het goede nieuws is dat hoewel je misschien volgens de weegschaal bent aangekomen, je na een tijdje zult merken dat je kleren wel een stuk beter passen.