Dit zijn 10 fouten die elke vrouw maakt bij het gebruiken van een tampon
Ongesteld worden krijgen we er bij onze geboorte gratis bij, maar vaak wordt ons niet geleerd hoe we ermee om moeten gaan. Waarschijnlijk breng jij een tampon in zonder nadenken, maar wist je dat je daar nog best wel wat fouten bij kunt maken? Wij zetten ze voor je op een rijtje.
En ja, we maken ze allemaal. 😉
10 fouten die elke vrouw maakt met tampons
Tampons zijn onze redder in nood als we ongesteld zijn. We kunnen ermee zwemmen, sporten, noem maar op. Maar, je kunt dus ook fouten maken als het gaat om het gebruiken van tampons. Huh? Ja echt. Wij zetten de 10 meest gemaakte fouten op een rijtje.
1. Je wast je handen alleen na het inbrengen
Bij het inbrengen van een tampon, kun je het beste je handen ook van tevoren wassen. Anders breng je ongewenste bacteriën je vagina in.
2.Je duwt hem niet diep genoeg
Je tampon hoort in het middelste gedeelte van je vagina te zitten. Daar zitten vrij weinig gevoelszenuwen, dus je hoort hem bijna niet te voelen. Voelt het oncomfortabel? Dan zit je tampon waarschijnlijk niet diep genoeg.
3. Je gebruikt maar één soort tampon
Je hebt verschillende soorten tampons, die gemaakt zijn voor verschillende hevigheden van ongesteldheid. De kans is groot dat jij niet je gehele menstruatie evenveel bloedt. Gebruik dus voor je mindere dagen een kleinere tampon, en voor je hevige dagen een grotere met een hoger absorptielevel.
4. Je vervangt je tampon niet vaak genoeg
Hoe langer je jouw tampon in hebt, hoe groter de kans wordt op Toxic Shock Syndrom (tamponziekte). Ook op mindere dagen moet je hem om de 4 á 8 uur vervangen. Hou hem niet langer in dan nodig.
5. Je gebruikt tampons tegen afscheiding
Hoewel het heel handig lijkt, is een tampon alleen bedoeld voor menstruatiebloed en niet om je afscheiding op te vangen.
6. Je gebruikt nog een tampon nadat je menstruatie klaar is
Even voor de zekerheid nog een tampon indoen? Niet verstandig. Je vagina is namelijk al heel droog na je menstruatie, en een droge tampon uit een droge vagina trekken is enorm pijnlijk. Mocht je nog rekenen op een nabloeding, gebruik die dag dan een maandverbandje.
7. Je vervangt je tampon niet nadat je naar de wc bent geweest
Of je nou gaat plassen of een nummer 2 doet, zorg ervoor dat het touwtje niet vies of nat wordt. Dit kan namelijk bacteriën overbrengen in je urinebuis, die voor infecties en ontstekingen kunnen zorgen.
8. Je vervangt je tampon niet na het zwemmen
Tijdens het zwemmen wordt je tampon en het touwtje ervan natuurlijk nat. Chloor en andere bacteriën in het water kunnen voor huidirritaties zorgen down there als je hem niet na het zwemmen vervangt. Even doen dus.
9. Je bewaart je tampons naast de wc of douche
Ze blijven langer goed als je ze op een droge plek bewaart.
10. Je gebruikt geparfumeerde tampons
De huid van en rondom je vagina is heel gevoelig, en kan misschien slecht reageren op de geparfumeerde tampons. Niemand heeft zin in een geïrriteerde huis daar beneden, dus je kunt beter gaan voor een neutrale versie.
Lees ook: Oeps: dit zijn de gevolgen voor je lichaam als je lang geen seks hebt