Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Life 22 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Shocking: dit Twitterdraadje laat zien dat de wereld niet is gemaakt voor vrouwen

We kunnen zo honderd voorbeelden noemen van seksisme waarmee we vandaag de dag nog steeds te maken krijgen. Op Twitter gaat een draadje viral waaruit blijkt dat de wereld niet gemaakt is voor vrouwen. Oké, dat klinkt iets dramatischer dan het is. Toch is het echt wel shockerend om bijvoorbeeld te beseffen dat dummies (om de veiligheid van auto’s te testen) voor een hele lange tijd gebaseerd waren op het mannenlichaam.

Da’s nog maar één voorbeeld. In het Twitterdraadje worden nog veel meer genoemd. Zet je schrap.

Viral Twitterdraadje over seksisme

Karly begon het draadje op Twitter en besloot een paar serieuze voorbeelden over seksisme op te sommen. Allerlei designs die gemaakt zijn voor mannen, de behoefte van mannen of aan de hand van mannenlichamen. Het eerste voorbeeld noemden we al even, het feit dat auto’s niet gebouwd zijn voor vrouwen.

Voor een lange tijd waren de testdummies – waarmee de veiligheid van auto’s werd getest – gebaseerd op het mannenlichaam. Dat betekent dat vrouwelijke bestuurders zo’n 47% meer kans hadden op serieuze verwondingen. Hoe dat er dan tegenwoordig uitziet?

Eigenlijk is de vrouwelijke dummie niet veel meer dan een smallere versie van de mannelijke dummie. En dat is alsnog best zorgelijk, want tussen een vrouwen- en mannenlichaam zit natuurlijk intern ook veel verschil.

PBM zorgt voor meer ongelukken op de werkvloer

In haar Twitterdraadje geeft ze nog meer voorbeelden, waaronder het feit dat PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen, kleding en andere attributen om arbeidsrisico’s te verminderen) niet ontworpen zijn voor vrouwen. Te grote schoenen en kleding kan daarom leiden tot meer ongelukken op de werkvloer.

Telefoons

En wat dacht je van je mobiele telefoon? Smartphones zijn ook ontworpen voor mannen. Ze worden steeds groter en groter, terwijl vrouwenhanden gemiddeld een stuk kleiner zijn (en dus moeilijk een grote telefoon met één hand vast te houden).

En dan nog iets: tot 2016 was er enorm veel kritiek op Siri. De tool wees namelijk geen abortuskliniek aan, aan de mensen die erom vroegen (maar juist een anti-abortuskliniek), vrouwen die een morning-afterpil zochten, werden door Siri verteld dat er geen apotheek in de buurt zou zijn (terwijl dat wél zo was).

Het Twitterdraadje van Karly is vooral bedoeld om te laten zien dat ontwerpen altijd divers moeten zijn, er is niet één standaardmens. Ontzettend veel mensen waren geschrokken na het Twitterdraadje. Mocht je weer willen weten over deze zaken, dan kan het boek van Caroline Criado-Perez (Onzichtbare vrouwen) een aanrader zijn.