Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 4 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb jij verlatingsangst? Zoveel procent van de Nederlanders voelt zich schuldig na het verlaten een groepsapp (en het zijn er veel)

De groepen op WhatsApp zijn gezellig, maar soms ook onwijs irritant. Voor iedere gelegenheid wordt een nieuwe app aangemaakt en opeens staat je inbox vol met lijsten als ‘Latin Village 2019’, ‘Verjaardagcadeau Romy’ en ‘Drankje doen zaterdag?’. Weg met die handel, denk je dan. Maar zo’n app verlaten gaat niet zonder schuldgevoel, want jullie hebben in die 56 gewisselde berichten toch een band opgebouwd met z’n allen. Wist je dat veel Nederlanders dit ook hebben?

Heel handig, zo’n verzameling mensen onder één knop, maar soms wil je er gewoon vanaf.

Dit vindt Nederland van groepschats

En gelukkig zijn we niet de enigen die zich af en toe ergeren, want een groot deel van Nederland denkt er hetzelfde over. Time2Play deed onderzoek naar het gebruik van groepschats in Nederland en ja, de uitkomsten zijn precies wat je ervan verwacht.

De grootste groepschat ergernissen

Veruit de grootste ergernis als het gaat om groepschats, is de grote hoeveelheid berichten. 48% van de respondenten ervaart dit als het grootste irritatiepunt. Maar ook meekijkers zijn niet geliefd. Meelezen zonder te reageren wordt door 21 procent van de gebruikers als irritant ervaren, net als het delen van onwijs veel foto’s en video’s.

De hele tijd melding

UIt het onderzoek blijkt dat we gemiddeld in tien groepschats zitten. Zijn we de enigen die ver boven dit gemiddelde zitten of ligt dat aan ons? En ja dat zorgt voor een heleboel berichten. Daarom zet meer dan de helft van de respondenten de meldingen van een chat uit.

Verlatingsangst

Maar wat als alleen het dempen van meldingen niet genoeg is? Natuurlijk is er de mogelijkheid om uit de groep te stappen. Toch gaat dit niet altijd van harte. 45 procent van de respondenten zegt zich schuldig te voelen bij het verlaten van de chat.

WhatsApp speelt hier handig op in, want ze kondigen een functie aan waarmee je ongezien een chat kan verlaten. Hierdoor ontvangt alleen de beheerder een notificatie. Wij zijn fan!