Uitdaging: De voor- en nadelen van een onzichtbare beugel
Lotte is na haar afvaluitdaging een nieuwe uitdaging aan gegaan: Een Prodent glimlach. Om haar overbeet recht te zetten heeft ze al enige tijd een onzichtbare beugel (Invisalign) via Mondzorgcentrum IJburg. Deze week ga ik de voor- en nadelen voor jullie opsommen. Mocht je op zoek zijn naar meer informatie als je een Invisalign beugel overweegt, ik vertel het je allemaal. Geen zin om het helemaal door te lezen? Mijn algemene conclusie: Als je een beugel moet dan is deze onzichtbare rakker alles wat je je maar wenst.
De voordelen
- Je ziet het bijna niet: Het is echt vrijwel onzichtbaar. Alleen mensen die drie centimeter van je afstaan zullen wat zien. Of de mensen die het weten en er expres naar gaan staren.
- Je kunt ‘m altijd even uitdoen: Twee uur per dag mag je ‘m uitdoen. Daar kom je makkelijk aan als je eet of warme dranken drinkt. Maar mocht het écht nodig zijn, dan kun je ‘m altijd even uitdoen. Zo had ik zelf laatst een interview op RTL Boulevard. Tsja, toen heb ik ‘m heel even in m’n bakje gedaan.
- Het doet minder pijn dan andere beugels: Ik heb ze allemaal gehad, buitenboort, blokbeugel en een plaatjesbeugel. Maar deze doet écht geen pijn. Nu moet ik er wel bij zeggen dat mijn tanden al redelijk recht staan waardoor ik niet weet hoe het is als alles echt schots en scheef in je mond staat. Maar het gaat vrij langzaam (iedere twee weken een nieuw bitje) waardoor er niet in één keer heel veel verplaatst hoeft te worden = minder pijn.
- Je eet minder: Zoals ik al in mijn eerdere column schreef, deze beugel is dé perfecte dieetvriend. Die beugel uitdoen is namelijk niet heel chill (speeksel alert), waardoor je niet voor ieder brokje chocola, ieder mini koekje, dat ding wil uitdoen. Fijn. Echt fijn.
De nadelen
- Je hebt iets in je mond: Jep het zit er echt. En de hele dag. Je hebt een plastic mond. De eerste dag is het kwijlen, de tweede dag word je er gek van omdat je er bewust van bent. En daarna is het helemaal prima.
- Je kunt er niet mee eten: En je mag er ook geen warme dranken mee drinken. En pas op voor donkere vloeistoffen zoals rode wijn. De warmte kan de beugel vervormen en de donkere vloeistoffen kan ‘m verkleuren. En dan kun je nog zulke witte tanden van jezelf hebben, als je beugel geel is, lijken jouw tanden dat ook te zijn.
- Het eruithalen is onsmakelijk: Linksom of rechtsom, dit blijft het vervelendste. Er komen altijd wel wat draadjes slijm mee. Iehl. Ja vies. Klopt. Helaas.
- Tandenpoetsen duurt twee keer zo lang: Niet alleen je eigen gebit maar ook je bitjes (beugel) ligt op een kloddertje tandpasta te wachten.
Je krijgt er een prachtig gebit van, zonder dat iedereen het ziet. Perfect toch?