Wauw: zoveel geef je uit aan je hond of kat (bij de aankoop, per jaar en in z’n leven)
Misschien wil je graag een viervoeter in huis halen, maar wil je eerst duidelijk krijgen of je dit wel kunt veroorloven. Of je bent gewoon nieuwsgierig hoeveel geld je eigenlijk had kunnen sparen als je geen Bella of Tijger had gehad. Wat jouw reden ook is: in dit artikel geven we antwoord op de vragen ‘hoe duur is een hond’ en ‘hoe duur is een kat’?
Zo duur is een hond of kat – dus denk er goed over na voor je er één aanschaft!
Hoe duur is een hond?
Natuurlijk is het geweldig om een hond te hebben, maar je moet je niet vergissen dat dit ook een behoorlijke investering is. Maar om hoeveel geld hebben we het dan? We kijken naar de bedragen die dierenverzekering Petplan rekent om antwoord te geven op de vraag ‘hoe duur is een hond’?
Aanschaf van een hond
Wanneer je een hond uit het asiel een tweede kans op een fijn thuis geeft, betaal je ongeveer tussen de 150 en 200 euro. Vaak is het dier dan al gecastreerd of gesteriliseerd, is hij of zij gechipt, ontwormd en heeft ‘ie een antivlooienbehandeling gehad.
Voor een pasgeboren raspuppy ben je veel meer kwijt en dan komen deze kosten daar ook nog eens bovenop. Hieronder delen we wat gemiddelde prijzen van populaire rassen:
- Golden retriever: 200 euro
- Jack Russel: tussen de 750 en 850 euro
- Labradoodle: tussen de 1.700 en 2.000 euro
- Mopshond: tussen de 1.800 en 3.000 euro
https://www.beautify.nl/droombaan-honden-werken/
Bijkomende kosten
Daar bovenop komen nog de kosten voor de sterilisatie (300 tot 600 euro), castratie (tussen de 180 en 300 euro), ontwormen (50 euro per keer – eerste jaar minimaal 5 keer), anti-vlooienmiddel (120 euro) en inentingen (100 euro).
En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle spullen die je moet aanschaffen, van de halsband tot de speeltjes en van de bench tot de waterbak. Hier kun je zo’n 200 euro voor rekenen. Voor een puppytraining betaal je ten slotte ongeveer 200 euro.
We zeggen vaker ‘ik hou van jou’ tegen de hond dan tegen onze moeder
Terugkerende kosten
Voor de terugkerende kosten kijken we naar een artikel van De Hondenwereld.
- Hondenvoer: 20 tot 60 euro per maand
- Hondenbed: 50 tot 200 euro per jaar
- Riemen en halsbanden: 20 tot 50 euro per jaar
- Trimmer: tussen de 30 en 500 euro per jaar
- Nieuwe speeltjes: 25 tot 100 euro per jaar
Ook kosten van de dierenarts en medicijnen kunnen per jaar oplopen. Je kunt sowieso rekenen op 100 tot 150 euro per jaar en als je hond tandreiniging nodig heeft nog zo’n 100 tot 200 euro per jaar daarbij. Door preventieve medicijnen en supplementen moet je daar nog 50 tot 100 euro bij rekenen.
Daarnaast weet je natuurlijk nooit hoe vaak jij jouw trouwe viervoeter naar de dierenarts moet brengen voor een noodsituatie. Een dierenverzekering kost je rond de 10 euro per maand en kan wat van deze kosten opvangen.
Hoeveel een hond je in totaal gaat kosten, is lastig in te schatten vanwege de hoeveelheid verschillende honden. En natuurlijk kun je af en toe besparen door bijvoorbeeld spullen op marktplaats te kopen. Maar wanneer een hond 12 jaar oud wordt, schatten wij de kosten voor een hond rond de 17.000 euro – en dan hebben we de kosten voor noodgevallen nog niet meegerekend.
Hoe duur is een kat?
Ook bij een kat moet je op behoorlijke kosten rekenen. We kijken weer Petplan als kosten rekent voor je nieuwe kat.
Aanschaf van een kat
Hoe duur het aanschaffen van een kat is, hangt er natuurlijk vanaf of je kat een stamboom heeft. Wanneer je een speciaal ras koopt, ligt de gemiddelde prijs rond de 750 euro volgens Petplan. Als je een kitten zonder stamboom koopt of één uit het asiel haalt, ligt deze prijs natuurlijk een stuk lager.
Bijkomende kosten
Denk eraan dat je in eerste instantie ook op een hoop bijkomende kosten moet regelen. Van een drink- en eetbak tot een krabpaal. En vergeet de speeltjes niet! Voor deze dingen kun je ook rekenen op een bedrag van rond de 150 euro.
Naast de spullen moet je ook denken aan 20 tot 50 euro voor het chippen en registreren van je kat. Wil je je kat castreren of steriliseren? Voor een kater kun je gerust 50 euro rekenen, voor een normale sterilisatie van je poes 125 euro.
https://www.beautify.nl/vriendin-met-kat-beste-vriendin/
Terugkerende kosten
Natuurlijk variëren deze kosten onder andere door hoe groot jouw kat is, maar op deze terugkerende kosten kun je rekenen als je eenmaal een kat hebt.
- Voeding: 25 euro per maand 300
- Kattenbakvulling: 12 euro per maand 144
- Vakantiepension (als je geen oppas kunt regelen): 175 euro per jaar
- Inenten, ontwormen, vlooien, teken etc.: 100 per jaar
- Verzekering: vanaf 5 euro per maand
- Dierenartskosten: zo’n 1.000 euro per jaar
Natuurlijk weet je nooit hoeveel geld je daadwerkelijk kwijt gaan zijn aan je kat. Dat ligt er maar net aan hoe vaak je het arme beestje naar de dierenarts moet brengen. Wanneer dit gebeurt kun je sowieso wel rekenen op een rekening van 1.000 euro. Met een dierenverzekering kun je dit opvangen. Dan wordt bijvoorbeeld een deel vergoed.
Wanneer we uitgaan dat een kat 14 jaar wordt, schatten wij de kosten van een kat op 23.000 euro. Hier zijn we wel ook uitgegaan van wat bijkomende kosten van de dierenarts.