Is vegan eten ook echt beter voor je huid? Wij vroegen het een expert
Vegan eten is ondertussen meer normaal geworden dan een trend. Het aantal veganisten blijft stijgen en een veel gehoord motief is dat het beter zou zijn voor je lichaam en ook je huid. Maar is dat echt zo? Beautify ging in gesprek met een expert om erachter te komen.
De expert
Meet Valentine Dekker, aka Vitalitien, lifestyle coach die ook trainingen aan grote bedrijven geeft (denk Facebook en Tommy Hilfiger). Ze heeft een opleiding Medische Basiskennis en een studie Orthomoleculaire Geneeskunde afgerond. Met haar specialisatie in voeding, maar ook beweging en gedrag kan ze ons genoeg vertellen over het vegan dieet.
Allereerst: wat doet vegan eten precies met onze huid?
“Om te beginnen is het goed om te begrijpen dat niet iedere spijsvertering hetzelfde werkt. Wat dus bij de ene zo werkt, kan bij de andere weer heel anders zijn.
Vegan eten is in eerste instantie goed omdat het melkproducten weglaat. Dat herken je wel als je bijvoorbeeld te veel chocola hebt gegeten. Een onzuivere huid ligt al op de loer. Ook kun je veel pukkels van varkensvlees krijgen. In dat opzicht is vegan eten dus top.”
Wat is er dan precies zo slecht aan melkproducten en varkensvlees dat het pukkels veroorzaakt?
“De melksuikers in zuivelproducten geven een irritatie aan de darmwand, wat zich vertaald naar de bloedbaan en uiteindelijk zichtbaar wordt op je huid. Beter om dit te vermijden dus.
Wat varkens betreft: we weten niet precies hoe het zit, maar bij veel mensen geeft het eten van varkensvlees een irritatie. Bij sommige is dat in het lichaam zelf, bij anderen op de huid. Dit heeft waarschijnlijk met het vet van een varken te maken. Dat is dus anders dan bijvoorbeeld een koe.”
Oké, best een goed idee dus dat vegan eten. Zitten er ook nog nadelen aan?
“Helaas zitten er ook zeker nadelen aan een vegan dieet. Doordat je niet alles eet, creëer je bepaalde tekorten op het gebied van vitamines en mineralen. Er zitten bijvoorbeeld veel verschillende mineralen in zeedieren en vissen.
Als je deze niet goed aanvult door zeewier of kelp bijvoorbeeld, zal er een tekort ontstaan. Zink is bijvoorbeeld een mineraal die heel belangrijk is bij het helen van wondjes. Als je last van acne hebt, is zink dus een belangrijk element om extra te eten of te kijken naar suppletie om dit te ondersteunen.”
Wel of niet doen dus, vegan eten?
“Natuurlijk kun je wel minder vlees of dierlijke producten eten, maar helemaal vegan raad ik niet aan omdat er veel voedingsstoffen missen in dat dieet. Tot nu toe zie ik meer klachten bij mensen die vegan eten, dan bij mensen die dat niet eten. Wel is het belangrijk dat veel groentes eten voorop staat, ongeacht wat je dieet is.”
Is een vegan dieet wel een oplossing bij acne?
“Vegan eten is niet gelinkt aan acne. Het heeft te maken met een ander systeem, namelijk je suikerverbranding. Je pancreas (alvleesklier) produceert het hormoon insuline en dat moet er voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel onder controle blijft wanneer je iets eet.
Iedereen die meer dan drie, vier, vijf keer per dag eet, maakt dus ook meerdere keren per dag insuline aan. Dat managed dus je bloedsuikerspiegel, maar insuline is helaas ook gelinkt aan het produceren van talgkliertjes en dus ook het overproduceren van talg in die kliertjes.
Als je kiest voor een tussendoortje zoals een halve donut dan gaat je bloedsuikerspiegel heel hard omhoog, komt de insuline vrij en gaat deze heel hard aan het werk. Vervolgens gaan je talgkliertjes ook heel hard aan het werk. Meer kans op acne dus. Als je aardbeien eet tussendoor, dan gaat je bloedsuikerspiegel niet zo hard omhoog maar moet hij wel werken om het hapje te kunnen verteren.
Als je last van acne hebt kun je hier dus opletten, maar het is ook belangrijk om naar je lifestyle te kijken. Stress is namelijk ook een grote veroorzaker van acne. Mijn advies als je last van acne hebt: ga naar een professional die er verstand van heeft en kijk samen wat je kunt veranderen in jouw lifestyle of dieet.”
Welke voedingsstoffen kun je beter wel vermijden voor een betere huid?
“Zoals ik al eerder zei is de vertering bij ieder mens anders. Maar duidelijk is dat suikers en bewerkte producten die niet uit de natuur komen (kant en klare maaltijden) en gluten absoluut niet goed voor de huid. Hoe natuurlijker je eet, hoe meer groente, fruit en volkoren producten, hoe beter voor de huid.”