Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Life 9 mrt 2021
Leestijd: 6 minuten

6 vegetarische recepten waarmee je de Week Zonder Vlees mákkelijk volhoudt

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun burger of kipfilet links te laten liggen, en om te wisselen voor een veggie burger of vegan kipnuggets. Daarom delen we vandaag zes vegetarische recepten waarmee elke vleesliefhebber jaloers op zou zijn. Deze vegetarische recepten bewijzen maar weer eens dat je echt geen vlees nodig hebt voor een lekkere maaltijd.

We delen deze recepten niet zonder reden: het is de nationale Week Zonder Vlees en daar staan we helemaal achter. Op weekzondervlees.nl lezen we namelijk dat een weekje geen vlees eten veel effect kan hebben op de wereld.

Wist je bijvoorbeeld dat je per persoon 101 liter water, 79 kilometer autorijden en 770 gram vlees bespaart met een week geen vlees eten?

Als je er al langer aan denkt om vegetarisch te gaan eten, dan is dit het opstapje wat je misschien wel nodig hebt voor jouw nieuwe levensstijl. Aan de onderstaande verrukkelijke recepten ligt het aan elk geval niet.

6 makkelijke vegetarische recepten

Alle recepten zijn voor 4 personen. Eet je met meer of minder mensen, dan kan je de hoeveelheden daar op aanpassen. Of maak een grote portie en bewaar het restje voor morgen.

Bron:

1. Chili sin carne met zoete aardappel en aubergine

  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g zoete aardappelen
  • 200 g aubergine
  • 1,5 rode paprika
  • 200 g mais
  • 1 rode chilipeper
  • 200 g zwarte bonen, afgegoten en afgespoeld
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 200 ml water
  • 1 zakje Santa Maria Chili Con Carne Seasoning Mix
  • zure room
  • 30 g verse koriander
  • 1 zak Santa Maria Nacho Chips

Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Pel de rode ui en snijd deze in blokjes. Snijd de zoete aardappel, aubergine en paprika in kleine blokjes. Doe de olie, ui, knoflook en zoete aardappel in de pan en laat ongeveer 3 minuten sudderen.

Voeg aubergine, paprika, chilipeper, tomatenblokjes, de chili con carne kruidenmix en water toe. Laat ongeveer 20 minuten sudderen tot alle groenten zacht zijn.

Voeg de zwarte bonen en mais toe en laat nog 5 minuten sudderen. Dien op met zure room, verse koriander en nacho chips.

Dit simpele TikTok-recept voor veganistische kip gaat viral en heeft maar 2 ingrediënten nodig

Bron:

2. Vegetarische selderij fajita wraps

  • 3 el olie
  • 1 selderij
  • 1 zakje Santa Maria Crispy Chicken Seasoning Mix
  • 1 bakje cherrytomaten
  • 1 avocado
  • kiemen naar keuze
  • romeinse sla
  • 1 ui
  • 3 dl zure room
  • 1 zakje Santa Maria Dip Mix American Ranch
  • 1 verpakking Santa Maria Tortilla with Whole Wheat & Wheat Large

Verwarm de oven voor op 225 °C. Snijd de selderij in blokjes. Meng de selderijstukjes met olie en de Crispy Chicken Seasoning Mix tot elk stukje goed bedekt is. Doe de selderij in een geoliede ovenschaal en zet deze 15-18 minuten in de oven (of tot de selderij goudbruin is).

Snijd de cherrytomaten doormidden, de avocado in plakjes en de ui in ringen. Meng de zure room en de American Ranch kruidenmix tot een glad geheel. Vul de tortilla’s met de selderij, groenten, kiemen en de ranchdip. Rol ze op of vouw ze dicht, en eet smakelijk!

Bron:

3. Mac ‘n cheese ovenschotel met bloemkoolroomsaus

  • 300 g Honig Peulvruchten pasta macaroni erwten
  • 1 verpakking Honig Mix voor tagliatelle roomsaus
  • 2 stuks prei
  • 1 bloemkool
  • 100 g broodkruim
  • 100 g geraspte 30+ kaas
  • 15 g platte peterselie
  • 400 ml halfvolle melk
  • 1 el zonnebloemolie, om in te bakken
  • 1 el nootmuskaat

Snijd de prei in ringen, de bloemkool in kleine roosjes en de peterselie fijn. Verhit de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en roerbak de prei 7-8 minuten op middelhoog vuur. Zet apart tot later gebruik. Kook de bloemkool in 10 minuten gaar in een pan met ruim kokend water.

Giet de bloemkool af en blend met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg de melk, mix voor tagliatelle roomsaus en nootmuskaat toe aan de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Kook ondertussen de peulvruchten pasta macaroni erwten in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water.

Meng de bloemkoolsaus, macaroni, prei en peterselie door elkaar en verdeel dit over één grote of vier kleine ovenschaaltjes. Meng de geraspte kaas met het broodkruim en verdeel dit over de ovenschaal of ovenschaaltjes en zet de mac ’n cheese 5 minuten onder de grill totdat de kaas gesmolten en goudbruin van kleur is. Serveer de mac ’n cheese ovenschotel direct.

Meer vegetarische recepten? No Meat Monday: de lekkerste, simpelste gerechten met vegetarische kip

Bron:

4. Enchilada’s met paddenstoelen, spinazie en komkommersalade

  • 600 g paddenstoelen
  • 300 g mais
  • 150 g baby spinazie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 el bakolie
  • 125 ml zure room
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 zakje Santa Maria Enchilada Seasoning mix
  • 1 verpakking Santa Maria Tortilla Corn & wheat Medium (8 pack)

Voor de salade

  • 0,5 rode ui
  • 150 g rucola
  • 0,5 komkommer
  • 2 el olijfolie
  • 1 limoen, het sap
  • zout

Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Snijd de paddenstoelen in stukjes. Meng de tomatenblokjes met de enchilada kruidenmix in een kom en zet opzij. Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Doe de olie en paddenstoelen in de pan en bak de paddenstoelen gedurende 5-10 minuten tot ze mooi bruin zijn.

Doe de mais, spinazie en de helft van het tomatenkruidenmengsel erbij. Laat ongeveer 5 minuten sudderen. Laat daarna even afkoelen.

Verdeel de vulling over 8 enchilada’s en rol ze op. Leg de rollen in een ovenschaal en bedek met de rest van het tomatenkruidenmengsel en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 5-8 minuten in de oven tot het geheel een mooi kleurtje heeft gekregen.

Snijd de komkommer en de ui in stukjes. Doe de rucola in een kom met de komkommer en rode ui. Besprenkel met limoensap en olijfolie en breng op smaak met zout. Dien de enchilada’s op met de salade en zure room.

Bron:

5. Vega taco tubs met kikkererwten en amandelen

  • 400 g kikkererwten
  • 100 g amandelen
  • 1 ui
  • 2 el olie
  • 1 zakje Santa Maria Taco Seasoning Mix
  • 1 verpakking Santa Maria Mini Taco Tubs

Blend de kikkererwten kort in de keukenmachine en hak de amandelen fijn. Snijd de ui mooi fijn. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en fruit de ui op hoog vuur. Voeg de kikkererwten en amandelen toe en zet het vuur lager. Blijf roeren.

Voeg Taco Seasoning Mix toe en laat alles nog zo’n 4 minuten doorwarmen. Vul de Mini Taco Tubs met het mengsel en voeg eventueel extra toppings toe zoals bijvoorbeeld rucola, koriander en fijngesneden komkommer.

Bron:

Meer vegetarische recepten? 5x vegetarische recepten om je brakke dag mee door te komen

6. Fusilli met champignonsaus, paddenstoelen en rucola

  • 300 g Honig Peulvruchten pasta Fusilli kikkererwten
  • 1 verpakking Honig Mix voor champignonsaus
  • 400 g kastanjechampignons
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • 1 witte ui
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 40 g rucola
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 200 ml melk
  • 200 ml water
  • 1 el olijfolie, om te bakken
  • ½ tl chilivlokken

Snijd de ui fijn, de kastanjechampignons in plakjes en scheur de paddenstoelen in grove stukken. Kook de peulvruchten pasta fusilli kikkererwten in 7 minuten gaar in een pan met ruim kokend water.

Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, champignons, paddenstoelen en chilivlokken toe en bak kort mee. Voeg de melk, water en mix voor champignonsaus toe en breng het geheel al roerend aan de kook.

Laat de saus ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken, roer af en toe. Serveer de saus over de fusilli en garneer met Parmezaanse kaas en rucola.

https://www.nsmbl.nl/vegetarische-meal-prep-recepten/