Aan deze ‘vliegtuig etiquette’ wil jij je houden als je op reis gaat
De maand juli staat bij NSMBL in het teken van vakantie en festivals. We gaan op pad en delen al onze favoriete tips. Heb je deze zomer al een vakantie gepland staan (zoals bijvoorbeeld naar New York of Turkije) en ga je met het vliegtuig op reis? Dan hebben we niet alleen een tip, maar eigenlijk zelfs een aanbeveling voor zowel jouzelf als degenen om je heen. Deze vijf etiquette zou iedereen op moeten volgen in het vliegtuig.
Zo zorg je ervoor dat je geen enorme aso bent in het vliegtuig.
De ongemakken van een vliegreis
Hoe blij we vaak ook zijn als we op vakantie gaan, zo vermoeiend kan de reis ernaartoe zijn. Bij een vliegreis komt dit door verschillende factoren. Zo kan het zijn dat je lang moet wachten, heb je beperkte bewegingsvrijheid, kun je last hebben van de droge lucht en turbulentie en kan de reis op zich natuurlijk ook al zorgen voor stress en spanning.
Aangezien iedereen die in het vliegtuig weleens last heeft van een van de bijkomende ongemakken, zou het handig zijn om , voor jezelf én voor elkaar, een beetje rekening met elkaar te houden. Deze vliegtuig-etiquette raden wij iedereen aan:
1. De regel van de minst geliefde stoel
Deze regel staat met stipt op één en dat is natuurlijk niet voor niks. In veel vliegtuigen zit je in rijen van drie personen naast elkaar. Bij deze indeling is het meestal zo dat er iemand naast het raam zit, iemand aan het gangpad en een persoon in het midden.
Degene bij het raam heeft een mooi uitzicht en de zijkant van het vliegtuig om tegenaan te leunen, de persoon aan het gangpad heeft meer bewegingsvrijheid en kan snel naar de wc zonder acrobatische trucjes, maar degene in het midden heeft eigenlijk geen voordelen. Het lijkt ons daarom een goed idee om collectief af te spreken dat de middelste passagier recht heeft op beide armleuningen. Zo wordt dat ingesloten, licht claustrofobische gevoel toch een beetje gecompenseerd.
2. Don’t lean back
Bij sommige vluchten lijkt het erop dat iedereen spontaan het liedje ‘Lean Back’ in hun hoofd heeft. Zodra het vliegtuig in de lucht is en de stoelriem-lampjes gedimd zijn schieten velen per direct een halve meter naar achter door hun stoel naar beneden te klappen. Kleine hint om het gezellig te houden met je medepassagiers: doe dit niet. Kijk altijd eerst even hoe lang de benen zijn van de passagier achter je en mocht je het idee hebben dat het zou passen: vraag het dan eerst altijd even.
3. Ben geen viespeuk
Helemaal sinds de pandemie letten de meeste mensen goed op hun persoonlijke hygiëne. Nu is het natuurlijk niet zo dat iedereen nog steeds altijd gel en alcoholdoekjes bij zich heeft, maar in de viezigheid, troep of geuren van een ander heeft niemand zin. Zorg er daarom voor je aan bood gaat voor dat je fris ruikt en schoon bent. Vermijd sterke geuren zoals parfums of eten met sterke geuren (laat dat bakje noodles dus staan).
Ook kun je jezelf waarschijnlijk voorstellen dat de passagiers voor je niet heel blij worden van blote voeten op het handleuninkje en dat haren in het gezicht van de achterburen ook niet heel smakelijk is. Common sense lijkt ons, maar toch nog niet helemaal duidelijk voor sommigen.
4. Houd je rustig
Nee, bijna niemand voelt zich helemaal vrij om te gaan en staan wat je wilt in het vliegtuig. Kan ook niet anders, aangezien je met zoveel mensen in een ruimte zit. Zorg er daarom voor dat je ook qua geluiden rekening met de ander houdt. Probeer je kinderen in toom te houden, doe oortjes in als je muziek wilt luisteren of een film wilt kijken en praat een toontje zachter als je de vakantie wilt bespreken met je buren.
5. Wees beleefd
Ook is het belangrijk om niet alleen ten alle tijden rekening te houden met je medepassagiers, ook het vliegtuigpersoneel verdient vaak weleens wat meer respect dan ze krijgen. Het personeel is er om de veiligheid en het comfort van alle passagiers te waarborgen en zijn er dus alleen maar voor jou. Koesteren dus.