Waarom jij al-tijd een blaasontsteking hebt en je vriendinnen nooit
Het lijkt wel alsof er een vloek over jou heerst: jij hebt al-tijd blaasontsteking. Waarom ben jij steeds degene die aan de antibiotica zit en hebben jouw vriendinnen nergens last van? Dit is waarom jij altijd een blaasontsteking hebt en je vriendinnen nooit.
Je drinkt te weinig water
Als je weinig water drinkt, hoef je ook minder vaak naar de wc. Dat is misschien handig, maar niet zo goed voor je lichaam. Je plast namelijk ook geen bacteriën uit en daar kan je een blaasontsteking van krijgen. Dat water drinken gezond is wist je al, maar het is extra goed voor je als je vaak last hebt van een blaasontsteking.
Je draagt niet de juiste kleding
Schimmels en bacteriën groeien het snelste op vochtige plekken. Synthetisch ondergoed, panty’s en strakke spijkerbroeken zorgen voor extra broeierigheid. Draag jij hier veel van, dan loop je de kans dat je meer last hebt van blaasontstekingen.
De anticonceptie die je gebruikt
Maak jij gebruik van een pessarium of een pil die het oestrogeen-gehalte in je lichaam omlaag brengt, dan heb je meer kans op een blaasontsteking. Dit heeft te maken met dat deze anticonceptie de hoeveelheid lactobacillen (melkzuurbacteriën) in de vagina verminderen. De bacterie die een blaasontsteking veroorzaakt, de E. coli bacterie, krijgt hierdoor meer kans om te groeien.
Je houdt je plas vaak op
Als je urine voor een langere tijd in je blaas blijft zitten, kan het aantal bacteriën zich in een rap tempo vermenigvuldigen. Dit verhoogt de kans op een infectie en blaasontsteking.
Je plast niet voor én na de seks
Tijdens seks kunnen bepaalde bacteriën die blaasontsteking veroorzaken gemakkelijk je lichaam inkomen. Als je zowel voor én na de seks plast hou je die bacteriën erbuiten. Vergeet daarom niet te plassen, ook als je niet het gevoel hebt dat je nodig moet. Je moet die bacteriën kwijt.
Jij wast je down under met zeep
Er kan een blaasontsteking ontstaan door chemische oorzaken, bijvoorbeeld als je zeep of shampoo gebruikt voor het wassen van de schaamstreek. Dit soort chemische producten tasten de zuurtegraad van de vagina aan en zo kunnen bacteriën de macht nemen. Reinig daarom down under alleen met lauw warm water en eventueel een product dat speciaal ontwikkeld is voor de schaamstreek.
Je hebt last van nierstenen
Nierstenen zorgen ervoor dat je niet alle urine uit je lichaam kan plassen. Als er urine achterblijft kan dit weer leiden tot een infectie, omdat de bacteriën gaan groeien.
Je bent een diabetespatiënt
Diabetespatiënten hebben een verlaagd immuunsysteem. Hierdoor is jouw lichaam gevoeliger voor bacteriën en de infectie die deze kunnen veroorzaken. Door een verhoogd bloedsuikerspiegel is het voor de bacteriën ook gemakkelijker om te groeien. Daarnaast tast diabetes de zenuwen aan, wat veroorzaakt dat jij je blaas minder gemakkelijk kan legen.
Je veegt niet goed af
Veeg na zowel kleine als grote boodschappen van voor naar achteren. Hierdoor kan de darmbacterie niet in de urinebuis terechtkomen en verlaag je de kans op een blaasontsteking.
Moet je vaak plassen? Dan herken je dit ook: Als je om de haverklap moet plassen herken je deze 11 situaties zeker