Emma Toussain
Emma Toussain Food 11 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Waan je in Portugal en verwen jezelf met zelfgemaakte pastéis de nata

In de wereld van verrukkelijke zoete lekkernijen, is er één dessert dat wat ons betreft redelijk bovenaan staat: de Portugese Pastel (meervoud: Pastéis) de Nata. Deze fluweelzachte custardtaartjes, met hun krokante bladerdeegkorst en romige vulling, hebben de harten van levensgenieters over de hele wereld veroverd. Ontdek met ons de betoverende geschiedenis en het authentieke recept van dit Portugese meesterwerk.

Pastel de Nata

De oorsprong van de Pastel de Nata gaat terug tot de 18e eeuw, in de straten van Lissabon, Portugal. Het originele recept is geheim, maar veel bakkerijen maken inmiddels een hele goeie versie. Omdat we niet altijd zo maar even naar het Zuid-Europese land kunnen vliegen om wat van deze heerlijke gebakjes te kunnen eten, maken we het graag zelf. En omdat ‘t zo populair is, delen we het met je zodat jij je omgeving ook weer kunt verrassen met iets lekkers.

Dit heb je nodig

Voor het bladerdeeg
250 g bloem
200 g boter (koud, in blokjes)
Snufje zout
120 ml ijskoud water

Voor de custardvulling
500 ml volle melk
200 g suiker
1 kaneelstokje
Schil van 1 citroen
40 g bloem
6 eidooiers
Vanille-extract
Instructies:

Bladerdeeg maken

Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg de koude boter toe en kneed tot een kruimelig mengsel.
Voeg geleidelijk het ijskoude water toe en kneed tot het deeg net samenkomt. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dunne rechthoekige lap.
Vouw het deeg in drieën zoals een envelop. Herhaal dit proces nog twee keer, met telkens een rustperiode van 30 minuten in de koelkast tussen elke vouw.

Custardvulling maken

Verwarm de melk, suiker, kaneelstokje en citroenschil in een pan op laag vuur tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en laat trekken.
Klop in een aparte kom de eidooiers, bloem en een scheutje vanille-extract tot een gladde massa. Verwijder het kaneelstokje en de citroenschil uit de melk. Voeg geleidelijk een beetje hete melk toe aan het eidooiermengsel om het te temperen. Giet het getemperde eidooiermengsel terug in de pan met de melk en verwarm op laag vuur onder voortdurend roeren tot het mengsel dikker wordt. Zeef de custard om eventuele klontjes te verwijderen en laat afkoelen.

Bakken

Verwarm de oven voor op 220°C. Rol het bladerdeeg uit tot een dunne lap. Snijd vierkantjes die groot genoeg zijn om je muffinvormpjes te bekleden.
Bekleed de muffinvormpjes met het bladerdeeg en giet de afgekoelde custard in elke vorm. Bak de Pastel de Nata ongeveer 20-25 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin is en de vulling gestold. Haal de Pastel de Nata uit de oven en laat ze iets afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.

Zo serveer je het

Serveer deze heerlijke Pastel de Nata bestrooid met poedersuiker en kaneel, en geniet van de rijke smaak en fluweelzachte textuur die rechtstreeks uit de straten van Lissabon lijken te komen.

Home